Het kindervakantiewerk (KVW) is aan haar zesenvijftigste jaar bezig. De doelstelling indertijd was om kinderen die nooit op vakantie konden gaan, een leuke vakantieweek aan te bieden. 

Die doelstelling is nog niet achterhaald omdat er nog steeds een grote groep kinderen is die door de crisis en andere omstandigheden zelden op vakantie gaan. Maar het hoofddoel van het KVW is om voor alle kids van vijf tot en met dertien jaar een fijne vakantieweek te organiseren vol leuke activiteiten.

Afgelopen dinsdag, een stralende zonnige dag, genoten de kinderen volop van de leukste buitenspelletjes tijdens de KVW Olympics. Even leek het erop dat de KVW week niet door kon gaan dit jaar. Voorzitter van de stichting Peter Munnik zegt: "Na de verbouwing in het Gertrudiscollege konden we daar niet meer terecht en moesten we op zoek naar een andere locatie." 

"Gelukkig bood de Evangelische Gemeenschap Roosendaal hier in de Levensschool deze ruimte aan." Jan de Bruin, secretaris en PR man voegt toe: "We dachten dat het te klein was maar dat valt reuze mee. Het is een gezellige ruimte en onze deelnemertjes kunnen er prima allemaal zitten. Gemiddeld hebben we per dag ongeveer 55 kinderen. De kids betalen drie euro per dag. We werken met een jonge vrijwilligersploeg van ongeveer 20 personen. We hebben een leuk programma opgezet rond het thema Circus." 

"Dat is de rode draad. Ieder dag, meestal op het eind van de middag wordt er een toneelstukje opgevoerd met dit thema. Zaterdag komt er een echte circusschool om de deelnemertjes de kneepjes van het circusvak aan te leren zoals koorddansen en jongleren. Later in de middag in een echte circusvoorstelling laten de kinderen zien dat ze echte artiesten zijn geworden.”

Vrijwilligers

Buiten zijn de KVW Olympics in volle gang. De onderdelen blik gooien, zaklopen en touwtje springen zijn favoriet. Mike Lohman (12) ontmoet hier zijn vriendjes en vindt de activiteit blik gooien het leukste. Zijn vriendje Quadri Akinfolarin kent hij alleen van het KVW.

Quadri is samen met zijn jongere broertjes gekomen en doet heel de week mee. Hij kijkt vooral uit naar het zwemmen morgen. Nathalie Rijvers (8) kent nog niet zoveel kinderen maar heeft het wel naar haar zin. Ze zegt: "Gisteren heb ik een lappenpop gemaakt en getekend."

Het KVW krijgt een kleine gemeentesubsidie en kan met behulp van een aantal trouwe sponsors de boel net draaiende houden. De stichting zoekt nog meer sponsors want ze willen hun activiteiten uitbreiden. Zo komt er op 29 oktober een Halloweenoptocht en later een Sinterklaasmiddag. Alles draait op vrijwilligers. Sommige lopen al jaren mee.

Ina Munnik is al 46 jaar van de partij. Tussen haar en begeleider Peter Munnik bloeide destijds de liefde op en ze zijn al 33 jaar gelukkig getrouwd. Ina heeft verschillende verhuizingen meegemaakt en is in buurthuis Keijenburg met KVW begonnen.

Ook Sportcentrum Leysdream was eens het thuishonk van het KVW totdat op 5 augustus 2002, na een aantal flinke hoosbuien, het dak instortte. Gelukkig hadden de kinderen een half uur eerder de zaal verlaten. Peter Munnik zegt: "Veel mensen dachten dat we er toen mee gestopt zijn maar dat is onzin, het KVW is nog springlevend."