Film over vijftigjarige carillon in St. Janstoren

Iedereen kan nu vanuit huis de binnenkant van de St. Janstoren in Roosendaal bewonderen. Cineast Karel Valkiers uit Antwerpen heeft ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het carillon een film gemaakt over stadsbeiaardier Toni Raats. 

In de film is onder meer de klim over 110 treden naar het klokkenspel te zien. Valkiers laat onderweg beelden zien van de historische binnenkant van de St. Jan en de merkwaardige attributen uit vijftig jaar carillonhistorie. Ook de oude luidklokken uit 1635 en 1640 ontbreken niet.

In de top wordt het carillon bereikt waar de beiaardier wekelijks op maandag tussen 14:00 en 15:00 uur speelt voor wie het horen wil. Kijkers zien hem daar aan het werk met onder meer het afregelen van de draadverbindingen tussen klavier, klok en klepel. Natuurlijk ontbreekt tot slot het fraaie uitzicht over de stad niet.

Werkelijke klim

De film is de opmaat naar de werkelijke klim die bezoekers kunnen maken tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Dan is de toren ook daadwerkelijk open voor publiek van 12.00 tot 17.00 uur. Dan zullen kleine groepen begeleid door een gids de toren kunnen bezoeken.

Ook dan kunt u tussen 13.00 en 16.00 uur de beiaardier aan het werk zien. Het uitzicht zal zich dan beperken tot een blik over de markt door de galmgaten voor degene die toch het gevoel willen krijgen over Roosendaal te vliegen. De film is via YouTube te bekijken onder de titel 'Beiaard Roosendaal met Toni Raats'.

Tip de redactie