Oudenbosch krijgt eigen shantyfestival

Shantykoor De Bossche Maten houdt zondag het allereerste Oudenbossche Shantyfestival onder de noemer 'met een lach en een traan'.

Vier koren brengen daarbij tussen 13.00 en 17.30 uur, op twee verschillende podia, voornamelijk zeemansliederen maar ook smartlappen ten gehore. Een groot mosselfestijn op het Jezuïetenplein zorgt daarbij voor een passende entourage.

Arbeidslied

Een shanty is een lied dat vroeger aan boord van met name grote zeilschepen werd gezongen als arbeidslied, om de zware en eentonige arbeid die verricht moest worden te verlichten.

Vrouwen, liefde en verhalen over verre oorden waren daarbij geliefde onderwerpen. Maar ook werden vaak de slechte werkomstandigheden, gebeurtenissen aan boord of aan de wal en de tirannie van de kapitein en/of stuurlieden bezongen.

Koren

Heden ten dage zijn er vele shanty- of zeemanskoren in ons land die deze liederen van weleer ten gehore brengen. Zo ook in Oudenbosch, waar zelfs twee van deze koren bestaan: De Markmakkers en De Bossche Maten. De laatstgenoemde organiseert op zondag 21 augustus het allereerste Oudenbossche Shantyfestival op het Jezuïetenplein en in de kloostertuin van Tivoli.

Vanaf 13.00 uur tot en met 17.30 uur staan er optredens gepland op podia op het Jezuïetenplein en in de kloostertuin van Tivoli. Naast De Bossche Maten treden het collega-koor De Markmakkers uit Oudenbosch en het zeemanskoor Albatros uit Rotterdam op. Voor de smartlappen zorgt dameskoor C’est la Vie uit Klundert.

Zomerbraderie en kermis

"Shanty’s kunnen naast vrolijkheid óók droevig zijn, maar echte smartlappen zijn dat alleen maar. Vandaar ook de naam van ons festival: Met een lach en een traan", vertelt festivalorganisator Henk Marçé.

Het shantyfestival valt samen met de zomerbraderie en de kermis. "Dat is eigenlijk toeval, maar zorgt hopelijk wel voor voldoende toeschouwers, want daar doen we het allemaal voor."

Tip de redactie