Op basisschool De Lavoor viel het kleuterjuf Dewi al op dat Roos Hop heel hard kon lopen. Ze liep met gemak alle jongens eruit. Ze raadde de ouders van Roos aan om hun dochter op hardlopen te doen bij atletiekvereniging THOR. 

Dat bleek een geweldig advies. Op haar achtste won ze in haar leeftijdscategorie het Nederlands Kampioenschap Crossloop. De overwinningen volgden elkaar op. Zowel indoor, outdoor of cross wedstrijden, Hop liep iedereen voorbij. Meer dan veertien keer werd ze Nederlands Jeugd Kampioen in haar leeftijdscategorie.

De eerste keer dat Roos Hop (16) meedeed aan het Nederlandse Cross kampioenschap, wist ze niet dat ze daar speciale spikes voor nodig had. Op haar gewone trainingschoenen rende ze door het bos naar de overwinning. Ze wilde een beker winnen.

"Mijn broer Patrick en zus Laura hadden op hun slaapkamers mooie glimmende bekers staan die ze gewonnen hadden", vertelt ze. "Patrick met voetballen en Laura met dansen. Ik wilde dat ook. Daarom ben ik op THOR gegaan."

"Na alle disciplines te hebben doorlopen, ben ik op mijn tiende mee gaan doen aan de middenlange afstand trainingen (Mila) en werd ik gevraagd voor het First Running Team door trainer Jack Wouters. Daar zit ik nog steeds bij. Jack gelooft in me en geeft me vertrouwen. Dinsdag en donderdagsavonds krijg ik altijd baantraining van hem bij THOR.  Buiten baantraining doe ik ook krachttraining bij Aleco Sport Visions op Sportpark Vierhoeven."

Fans

"Zondags doe ik meestal een duurloop van 45 minuten in het bos of een rondje door Roosendaal. Omdat ik in de Nationale Selectieploeg zit, train ik in de wintermaanden twee of drie keer per maand op zaterdag in Papendal. Mijn ouders rijden dan. Gelukkig zijn mijn pa en ma mijn grootste fans. Ze steunen me overal en komen altijd kijken naar de wedstrijden."

Hop heeft zich gespecialiseerd op de 800 en 1500 meter. In 2014 werd ze Nederlands Kampioen bij de B meisjes (16/17 jarigen)op de 1500 m. Een hele prestatie als je pas veertien jaar bent. Toen ze datzelfde jaar aan het trainen was voor het cross seizoen, dat altijd begin oktober van start gaat, kreeg ze een gewrichtsontsteking in haar linkervoet.

Tot juli 2015 kon ze niet trainen en deelnemen aan wedstrijden. Maar na al het blessureleed kwam ze weer helemaal terug. Vorig jaar augustus won Hop tweemaal goud in Amsterdam bij de Nederlandse Kampioenschappen voor de C jeugd op de 800 en de 1500 meter. 

Discipline

Op het Nationaal Juniorenkampioenschap atletiek in Breda, begin juli, won Hop zilver op de 800 meter. Hop heeft een enorm doorzettingsvermogen en een ijzeren discipline.

"Zelfs op haar vakantieweek op Ibiza ging ze al om 06.30 uur uit bed om te gaan trainen", vertelt haar moeder. De kracht van Hop is haar tactiek. Ze weet wanneer ze moet aanvallen.

Een minpuntje is misschien haar concentratie voor de wedstrijd, want Hop kletst graag gezellig met iedereen. Haar droom is goud te winnen volgend jaar op het EK en mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in 2020. Roos Hop was één van de genomineerden op het Sportgala 2016.