Bijzondere pelgrimstocht langs het Bernardus Kerkepad

Op zaterdag 20 augustus wordt er een wel heel bijzondere wandeltocht gehouden. De feestdag ter ere van Bernardus van Clairvaux, de grondlegger van de Orde der Benardijnen, wordt gevierd met een Pelgrimstocht van Hoeven naar Oudenbosch over een onverhard zandpad. 

“De feestdag ter ere van Bernardus van Clairvaux, de grondlegger van de Orde der Benardijnen is op 20 augustus. Hij leefde van 1090 tot 1153 was een man van actie, reist heel Europa door, en is een van de meest invloedrijke personen van zijn tijd.

Hij straalde zoveel gezag eb discipline uit dat verscheidene pausen en bisschoppen een beroep op hem deden. De vergrote parochie in Halderberge is toegewijd aan hem”, weet de organisatie. "Op doe datum houden we een avondwandeling te voet of met paard en wagen langs oude stoffige postkoets- en kerkepaden."

Gebed

De pelgrimstocht start om 18:00 uur bij Bovendonk in Hoeven en gaat naar de Basiliek in Oudenbosch en wordt vooraf gegaan om 16:00 door een korte rondleiding met eenvoudige maaltijd in Bovendonk en wordt afgesloten met een kort oecumenisch Pelgrimsgebed en een gezamenlijke afdronk op het Jezuïtenplein.

"Om vooral ouderen de mogelijkheid te bieden de tocht te beleven is er op verzoek beperkte mogelijkheid om met paard en wagen mee te rijden", aldus de woordvoerder die benadrukt dat dit middels het inschrijfformulier kenbaar gemaakt moet worden. "Dat geldt ook voor mensen die zelf met paard en wagen willen meerijden." Het formulier is te verkrijgen via www.hartelijkhalderberge.nl. 

Pleinen

De wandeling gaat enkele reis van Hoeven naar Oudenbosch en de afstand is 10,5 kilometer. Er is ook een verkorte versie van 7 kilometer. "Via een zanderig Hofstraat, Grote Balrouw en het Gors verschijnt de Basiliek in beeld, via het Gors en over de Koedijk gaat het verder door de polder het Oudland."

"Daar liggen onder andere de koninklijke boomkwekerijen van Van der Bom. Bij de Wolvenstraat zijn de wolven verdwenen die er in de vroege middeleeuwen voorkwamen. Via de Churchillstraat langs de Basiliek omhoog naar de pleinen ervoor", belooft men.

Tip de redactie