De bouw van woonzorgvoorziening De Parel aan de St. Janstraat in Sprundel vordert. Na de bouwvak wordt volle bak doorgewerkt aan de appartementen voor jong volwassenen met een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. 

In totaal komen er zestien woningen verdeeld over twee woonlagen. De bewoners delen een gemeenschappelijke woonkamer waar zij bijvoorbeeld gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen.

De meeste appartementen zijn inmiddels toegewezen aan bewoners. Er is nog een beperkt aantal woningen vrij. Kandidaat-bewoners kunnen zich nog aanmelden voor De Parel. In totaal is er plek voor zestien jongvolwassenen.

Bedoeling is wel dat hun ouders bereid zijn om zelf ook een actieve bijdrage te leveren aan de woonzorgvoorziening. De Parel is ontstaan uit een groep ouders die gezamenlijk streefde naar geschikte huisvesting met zorg voor hun kinderen.

Jonggehandicapten

Het gebouw krijgt één eigenaar. Die verhuurt de appartementen afzonderlijk aan de bewoners. Deze huur wordt vastgesteld volgens het tarief van sociale huurwoningen. De meeste jonge aspirant-bewoners ontvangen een uitkering voor jonggehandicapten.

Voor hun huis kunnen zij dan huurtoeslag aanvragen. De jongeren wonen straks zelfstandig, maar kunnen gebruik maken van begeleiding. Zo komt er ook een slaapwacht. De zorg wordt betaald uit de persoonsgebonden budgetten van de bewoners.

Droom

In het recente verleden hadden mensen bij het bouwbedrijf hun belangstelling laten blijken voor een plek voor hun kind in de Parel, maar deze gegevens zijn verloren gegaan. Het ouderinitiatief roept deze personen op om alsnog contact op te nemen.

Zo kan worden gekeken of De Parel mogelijk een plek kan bieden aan hun zoon of dochter. Verwacht wordt dat het complex in het voorjaar van 2017 in gebruik kan worden genomen. “Voor veel ouders zal daarmee een droom in vervulling gaan, waar willen we niet allemaal het beste voor onze kinderen?” meent het ouderinitiatief.

De deelnemers aan de Parel komen uit een brede omgeving. Zij komen uit plaatsen als Roosendaal, Breda, Etten-Leur en Rucphen. Het initiatiefnemers voor de woonzorgvoorziening zijn sinds 2006 bezig geweest om een plek voor hun kinderen te realiseren.