Besluit over elke koopzondag open valt in september

Ondernemersvereniging Collectief Roosendaal besluit medio september of het aantal koopzondagen in de binnenstad wordt vrijgegeven.

Nu valt de koopzondag in het stadshart standaard op de laatste zondag van de maand. "We zijn momenteel druk aan het inventariseren of er een meerderheid van ondernemers is die het hier mee eens is", geeft binnenstadsmanager Olav Posthumus aan.

De winkeliers willen met het een onbeperkt aantal koopzondagen aanhaken bij het succes van koopjescentrum Rosada. Die zijn al sinds jaar en dag bijna alle dagen van het jaar open. Zes maanden geleden opende het uitgebreide outletcenter officieel de deuren. In de afgelopen maanden steeg de omzet in Rosada met 26 procent.

Geen verplichting

Als de binnenstad alle zondagen open gaat, gebeurt dat vanaf de maand november. "Heel veel koopzondagen komen er dit jaar niet bij, want in december zijn er ook standaard extra koopzondagen", vertelt Posthumus. Hij benadrukt wel dat het onbeperkt aantal koopzondagen een pilot is voor een half jaar.

Pas volgend jaar wordt dan besloten of de winkeliers er wel of niet meer doorgaan: "De ondernemers zijn overigens niet verplicht om alle zondagen mee te doen. Zij mogen zelf weten of zij opengaan. Uiteraard streven we er wel naar dat zoveel mogelijk winkels mee doen, zodat klanten niet voor lege deuren staan."

Nieuwe Markt

Het is een bewust besluit om in het geval van een onbeperkt aantal koopzondagen in november te starten. Op dat moment gaat de heringerichte Nieuwe Markt open. Het plein is dan voorzien van groen-, speel- en watereilanden. Dat sluit volgens Posthumus goed aan op de eventuele pilot.

Hij ziet dat de koopzondag steeds meer raakt ingeburgerd in Nederland: "Het wordt steeds meer een gewone winkeldag. Mensen hebben dan ook meer tijd. Op zaterdag hebben ze vaak nog andere verplichtingen en doen ze meer gericht aankopen. Op zondag is er meer sprake van funshoppen. Daarbij geven mensen ook meer geld uit."

In West-Brabant is tot nu toe alleen de binnenstad van Breda alle zondagen geopend. Roosendaal heeft de koopzondag samen met Bergen op Zoom en Etten-Leur op de laatste zondag van de maand. "Op deze manier zou Roosendaal zich ook onderscheiden", vindt Posthumus.

Tip de redactie