Pokémon Go-spelers ingezet in strijd tegen woninginbraken

Burgemeester Giel Janssen heeft vrijdagochtend onder het toeziend oog van politie en buurtpreventie een 'Inbreker nee – Pokémon ja'-sticker geplakt op het buurtpreventiebord aan de Sint Janstraat in Hoeven. 

Het idee voor de sticker is afkomstig van Politieteam Roosendaal en moet Pokémon Go-spelers aansporen om verdachte situaties te melden. De stickers worden de komende dagen op alle buurtpreventieborden in de gemeentes Roosendaal, Rucphen, Moerdijk en Halderberge geplakt. 

Hype

Rattata, Magmar en Onix, het zijn maar een paar namen van de in totaal honderdvijftig Pokémons die sinds de release van Pokémon Go gevangen kunnen worden op straat, op kantoor of in je achtertuin. De hype heeft zich in enkele dagen verspreid over heel de wereld en jong en oud loopt sindsdien over straat op zoek naar één van de digitale beestjes.

Veel mensen zijn actief tijdens het spelen van Pokémon Go, zelfs 's nachts, en dat merkten ze ook bij de politie. "Daar moeten we iets mee doen", dacht Wietske Muller van het basisteam politie Roosendaal. "Deze speurders kunnen tijdens hun zoektocht naar de stripfiguurtjes de gemeente en politie van dienst zijn en worden opgeroepen oren en ogen open te houden en verdachte situaties te melden via 112."

Woninginbraak

Burgemeester Giel Janssen plakte op de kruising van de Sprangweg en de Sint Janstraat de eerste sticker en had vlak daarvoor even snel gekeken hoe het werkt. "Het mooie hiervan is dat politie, gemeente en buurtpreventie al tijden bezig zijn met het terugdringen van woninginbraken, overvallen en straatroven en nu kunnen de jongeren daar ook aan bijdragen."

Dubbel gevoel

Eén van de coördinatoren van buurtpreventieteam Hoeven Centrum, Ronald Rensen, heeft een dubbel gevoel bij de stickers. "We zijn er een beetje mee overvallen. Het is fijn om extra oren en ogen te hebben in de wijk, maar het moet niet voor extra overlast gaan zorgen." 

Rensen doelt daarmee op het feit dat er door het land al vaker meldingen zijn gedaan over jongeren die in andermans tuin lopen om een Pokémon te vangen. "Zolang de spelers zich aan de regels houden, zien wij het als een goede toevoeging."

Veiligheid

De politie blijft wel waarschuwen dat de jacht op de virtuele stripfiguurtjes soms gevaarlijke en ongewenste situaties opleveren. "Vooral wanneer spelers alleen maar naar hun scherm kijken en geen oog hebben voor het verkeer."

De politie adviseert de Pokémon Go-spelers dan ook om op te letten op de veiligheid van omstanders en jezelf. "En houd je aan de geldende verkeersregels. Zorg er voor dat je geen overlast veroorzaakt door zomaar in iemands achtertuin te klimmen, verplaats je niet op verboden of afgesloten terrein en voorkom dat je je op gevaarlijke plaatsen zoals een spoorlijn begeeft."

Tip de redactie