Zwemster Manon Vermariën naar Paralympische Spelen

Zwemster Manon Vermariën (19) heeft al een aantal mooie successen op haar naam staan. Ze werd driemaal Nederlands kampioen paralympische zwemmen op de lange baan en zeven keer op de korte baan. 

Vorig jaar won ze in Glasgow bij de WK paralympisch zwemmen de bronzen plak op de 400 meter vrije slag. Begin april maakte bondscoach Mark Faber bekend wie er mee mogen naar de Paralympisch Spelen in Rio de Janeiro. Vermariën is erbij. Ze hoopt met de Nederlandse zwemploeg een aantal medailles in de wacht te slepen.

Vermariën is geboren met de ziekte Osteogenesis Imperfecta ofwel Brozebottenziekte. Bij haar geboorte had ze al een aantal botbreuken. "Het is een spontane mutatie", vertelt ze. "Niemand bij ons in de familie heeft de ziekte. Gelukkig heb ik het in een lichte vorm. Ik ben links licht scheefgegroeid, heb platvoeten en een doorgezakte rugwervel."

"Ik heb dikwijls wat gebroken maar ik kan me niet alles meer herinneren. Ik weet nog wel dat ik, toen ik vijf jaar was, met touwtje springen mijn bovenbeen brak. Ik moet altijd heel voorzichtig zijn, maar dat ben ik gewend. Ik lag al met mijn anderhalf jaar in het zwembad." 

"Mijn ouders vonden het heel belangrijk dat mijn spieren sterker werden en zwemmen is een goede therapie. Bovendien is het de minst risicovolle sport. Nadat ik mijn zwemdiploma’s A, B en C haalde ben ik in 2009 lid geworden van zwemvereniging Hieronymus. Ik vind zwemmen geweldig."

WK medaille

Bij Hieronymus deed Vermariën net als alle andere clubgenoten mee aan wedstrijden. Door haar handicap kwam ze net wat kracht tekort om zich te meten met de anderen. Dat was frustrerend voor haar.

Toen bij de vereniging het programma voor paralympische zwemmers werd ingevoerd werd Manon op basis van haar handicap geclassificeerd en ze behaalde de limieten om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen voor de jeugd.

Zwemcarrière

Daarna ging het snel met haar zwemcarrière. Ze werd verschillende malen Nederlands kampioen paralympisch zwemmen zowel op de lange baan als op de korte baan. In 2015 behaalde zij brons op de WK. "We zijn met een ploeg van 17 zwemmers anderhalve week in Glasgow geweest en zaten daar in een luxe hotel", vertelt ze. 

"Het was hartstikke leuk en ik heb er buitenlandse contacten aan overgehouden. De drie dagen voor de WK, die een week duurde, hebben we ons kunnen voorbereiden op de wedstrijden. Je ligt bijna heel de dag in het water. Van Glasgow en omgeving hebben we niet veel gezien. Ik was natuurlijk supertrots dat ik brons won."

Paralympische Selectie

Vermariën zit op het Johan Cruyff College, richting Marketing, Communicatie en Evenementen en wil later misschien iets in de sportwereld gaan doen. Ze traint doordeweeks fulltime in Amersfoort met de Nederlandse Paralympische Selectie onder leiding van bondscoach Mark Faber en assistent bondscoach Sander Nijhuis.

Op 29 augustus gaat de zwemploeg al naar Rio de Janeiro om te acclimatiseren en te trainen. Op 8 september beginnen de wedstrijden van de Paralympische Spelen. Vermariën droomt van een gouden medaille op haar favoriete afstand, de 400 meter vrije slag.

Aan haar inzet zal het zeker niet liggen. Manon Vermariën werd tijdens het Sportgala gekozen tot Sportvrouw van het jaar 2015.

Tip de redactie