Paardensportvereniging (PSV) Nispen pakt groots uit in augustus. De club viert dan het veertigjarig jubileum. "Dat doen we met een reünie voor alle oud-leden en met een onderlinge wedstrijd", kondigt bestuurslid Leonie Denissen aan. 

De vereniging bestaat uit twee onderdelen: ponyclub de Grensruitertjes en Rijvereniging Nispen. Momenteel telt de vereniging ongeveer 35 leden. "We hebben niet alleen ruiters uit Nispen, maar ook uit Roosendaal en Essen. In principe maakt het niet uit waar je vandaan komt. Iedereen kan lid worden", vertelt Leonie.

De club heeft een eigen oefenterrein aan de rand van Nispen. Elke maandagavond volgen de jeugdleden daar hun gezamenlijke dressuur- en springlessen. "We hebben vijftien ponyleden en elf paardenleden", vertelt Leonie.

Kinderen en jongeren kunnen tot hun achttiende jaar starten bij de pony’s. Als ze volwassen zijn, komen ze automatisch bij de paarden terecht. Andersom kunnen ruiters wel vanaf hun twaalfde meedoen aan wedstrijden voor volwassenen. 

De Nispense paardensportvereniging is volop actief. Eén van de jaarlijkse hoogtepunten is de braderie in het dorp. Leden van PSV Nispen bemannen dan een kraam en verzorgen ponyritjes voor de jeugd, een geliefd onderdeel van de jaarmarkt. "Het staat ook groot op de posters van de braderie aangekondigd", stipt Leonie trots aan.

Vrachtwagen vol pony’s

De afgelopen veertig jaar is de club wel veranderd. Vroeger gingen de leden gezamenlijk met één vrachtwagen vol pony’s op concours. Ook reden de clubs nog massaal een gezamenlijke parade op de wedstrijd. Dat is niet meer. "Leden gaan zelfstandig naar de wedstrijden toe en blijven niet meer de hele dag", vertelt Leonie.

Wel wordt er nog altijd gewerkt aan het clubgevoel. Dat is vooral bij de jeugd het geval tijdens de wekelijkse maandagavondles. Omdat het aantal jonge ruiters toeneemt denkt de vereniging ook na over het vormen van een viertal.

Hierbij rijden vier deelnemers dan samen een dressuurproef namens de vereniging. Een vereiste is dan wel dat de leden op hetzelfde niveau rijden en dat hun pony’s niet te veel verschillen van lengte.

Actief

De leden zijn allen op gevarieerd niveau actief. Sommige ruiters rijden alleen maar recreatief en anderen komen uit op nationaal of zelfs internationaal niveau. Thalia Rockx (dochter van bondscoach Johan Rockx van het Nederlands dressuurteam) werd onlangs zelfs geselecteerd als reserve voor het EK Young Riders. Ook is zij opgenomen in het Nederlands junioren en Young Riders-team.

"Dat is mooi om te zien. Daarmee is ze ook een uithangbord voor onze vereniging", geeft Leonie aan. Dat geldt ook voor de prestaties van andere leden. Doordat ze allemaal namens de club starten, geven ze hun vereniging op wedstrijden een gezicht en zijn ze een 'soort ambassadeur'.

Onderlinge wedstrijd

Vroeger hield PSV Nispen ook zelf jaarlijks een wedstrijd. Dat is niet meer. "Het wordt als kleine vereniging financieel steeds moeilijker om dan een grote wedstrijd te houden. In West-Brabant is de wedstrijdkalender ook al goed gevuld. Steeds meer grote stallen leggen zich daar ook op toe", vertelt Leonie. Dit jaar houdt de vereniging wel een onderlinge dressuurwedstrijd op zondag 18 september op het oefenterrein van de club.

Dat is geen officieel erkend sportevenement van paardensportbond KNHS, maar is wel een stukje laagdrempeliger. Hierbij kan ook mee gereden worden zonder KNHS-startkaart. Na afloop krijgen deelnemers feedback van een KNHS-jurylid. Bij een succes, komt de wedstrijd mogelijk elk jaar terug. Op zaterdag 1 oktober is de reünie aan de Heijbeeksestraat 5 in Nispen. Voor deelname wordt een bijdrage gevraagd.