Vereniging Alternatief Goederenspoor (VAG) heeft besloten in Hoger Beroep te gaan bij de Raad van State. Dit volgt op de uitspraak eind mei van de rechter over het WOB verzoek. 

De VAG werd grotendeels in het gelijk gesteld door de rechter, maar staatssecretaris Sharon Dijksma hoeft de ontbrekende documenten niet elders op te vragen als deze niet in bezit van het ministerie zijn.

"Dit is schoppen tegen het zere been, want volgens ons blijkt juist uit díe documenten dat omwonenden van het goederenspoor meer gevaar lopen dan nu werd gezegd en berekend", aldus woordvoerder Gabriël van der Heijde uit Oudenbosch.

De Vereniging Alternatief Goederenspoor strijdt tegen de gevolgen van de nieuwe Wet Basisnet Spoor voor Oudenbosch, Roosendaal en Moerdijk. VAG-woordvoerder Gabriel van der Heijden is van mening dat 'de nieuwe Betuwelijn' zoals hij het noemt, een enorme invloed heeft op veiligheid, huizenprijzen, leefbaarheid en gezondheid.

De VAG kan het niet verkroppen dat het spoortraject dat ook door Halderberge, Roosendaal en Moerdijk loopt, de komende jaren intensiever gebruikt wordt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Zitting

De VAG wil alle stukken boven tafel om aan te tonen dat de gevolgen verstrekkend zijn, maar tot op heden lukt dat niet. "Twee jaar geleden hebben we een WOB-verzoek ingediend, maar die hele zaak loopt nog steeds. De staatssecretaris ging niet akkoord, dus zijn we in beroep gegaan. In maart 2015 was de zitting en pas in mei 2016 volgde de uitspraak", zegt Van der Heijde.

Precedent

"De staatssecretaris hoeft van de bestuursrechter de ontbrekende documenten, waarover de staatssecretaris de motivatie 'niet in bezit van Infrastructuur en Milieu' heeft gegeven, niet elders te gaan halen of op te vragen. Omdat de staatssecretaris het voor een document wel heeft gedaan, beschouwen wij als een precedent. "

"Het betekent in onze ogen dat ook de andere ontbrekende documenten kunnen worden opgehaald en volgens de WOB-procedure beoordeeld en openbaar worden. Het kán blijkbaar wel! Om die reden gaan wij nu voor dit onderdeel in hoger beroep bij de Raad van State", verduidelijkt Van der Heijde.