In de gemeente Halderberge komen twee Vincent van Gogh-luisterzuilen.

Een van de luisterzuilen wordt geplaatst bij het voormalige gemeentehuis in de Sint Janstraat in Hoeven. De andere staat vanaf de tweede week van augustus bij hotel De Reiskoffer in Bosschenhoofd. Het gaat om interactieve pilaren waar mensen kunnen luisteren naar verhalen over de wereldberoemde schilder.

"Niet veel mensen weten dat Van Gogh ook zijn voetsporen heeft achtergelaten in onze gemeente. Dat willen we door middel van deze zuilen daarom toch eens benadrukken", aldus wethouder Frits Harteveld.

In maart 2015 was de introductie van de eerste Van Gogh-luisterzuil in Zundert. Het was een aanzet om de zichtbaarheid van Van Gogh in West-Brabant aanzienlijk en permanent te verbeteren. Regio West-Brabant, het samenwerkingsverband van negentien gemeenten, wil namelijk plekken die een rol hebben gespeeld in de periode dat Vincent van Gogh hier opgroeide en begon als kunstenaar, markeren met luisterzuilen.

Nuenen

Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit onder meer de erfgoedlocaties en Van Gogh Brabant. De palen zijn ontworpen naar voorbeeld van Nuenen waar eerder een dergelijke pilaar werd geplaatst. De luisterpalen zien er in West-Brabant wel anders uit. De zuilen hebben led-verlichting en beschikken over een duurzamere en sterke audiospeler.

De eerste twee zuilen zijn onthuld op 30 maart, de geboortedag van Van Gogh, in zijn geboortedorp Zundert. Later werden er nog twee geplaatst in Etten-Leur. Ook Breda kreeg er twee. In Zevenbergen is er reeds eentje geplaatst. Het streven is om uiteindelijk vijftien zuilen te plaatsen in de regio die van bijzondere betekenis was voor Van Gogh. Daar blijken ook Hoeven en Bosschenhoofd onder te vallen.

Heide

Bij de luisterzuil in Bosschenhoofd wordt verteld dat Vincent van Gogh schreef over de heide die toen die tijd nog volop te vinden was in de omgeving van Seppe. "Daar in de hei was het zo mooi, al was het donker kon men toch onderscheiden hoe de heivlakte en mastbossen en moerassen zich heinde en ver uitstrekken, het deed mij denken aan die plaat van Bodmer, die op pa’s studeerkamer."

Ook in Hoeven blijkt Van Gogh regelmatig te zijn geweest. Hij bracht er vaak een bezoek aan één van de kleinste protestantse kerkjes van Nederland. Zijn vader, dominee Theodorus van Gogh, was er hulpdominee en Van Gogh woonde soms de dienst bij. 

Aanwinst

Op de plek waar het kerkje stond, staat nu de bibliotheek. Dit verhaal wordt verteld bij de luisterzuil die beide in de tweede week van augustus officieel in gebruik worden genomen. Wethouder Frits Harteveld spreekt van een aanwinst.

"Het is natuurlijk mooi dat we dit erfgoed kunnen promoten. We zijn er trots op dat deze bekende schilder zijn voetsporen ook in onze gemeente heeft achtergelaten. Het is bijzonder boeiend voor zowel onze inwoners als toeristen om hier kennis van te nemen", zo zegt hij