Dorpshuis De Spil is dinsdagmiddag feestelijk geopend. Dat gebeurde met het doorknippen van een lintje in de stromende regen. 

Bijzonder is dat de openingshandeling werd verricht door de jongste en de oudste bewoner van het dorp; de twee weken oude Siem Verhoeven en de 97-jarige Lindert van Tilburg.

Even was er wel paniek, want de schaar voor het doorknipmoment was weg. Na enige minuten kwam de schaar op een rood fluwelen kussen boven water en kon Lindert van Tilburg het lintje doorknippen.

Na dit moment dook het massaal uitgelopen dorp de foyer in van De Spil om te luisteren naar de openingsspeech van Cees van Gent, voorzitter van de stichting die het dorpshuis beheert.

Zorgruimte

Hij liet weten trots te zijn op alle partijen die de verbouwing van De Spil mogelijk hebben gemaakt. Bijzonder is dat vrijwilligers en ondernemers uit het dorp het vernieuwde dorpshuis mede mogelijk hebben gebouwd.

De vernieuwde Spil beschikt over een zorgruimte waar onder meer een huisarts en fysiotherapeut spreekuur houden. Voor deze voorzieningen konden bewoners eerder nog niet in Wouwse Plantage terecht.

Daarnaast neemt het dorpshuis een steeds belangrijkere functie in. Zo loopt er sinds een paar weken  een woonkamerproject waarbij ouderen op een vaste dag naar De Spil kunnen komen voor een praatje, het drinken van een kopje koffie of het lezen van de krant. "En wie niet mobiel is kan thuis worden opgehaald", vertelt Van Gent.

Inzet

Wethouder Saskia Schenk van Vitale Wijken en Dorpen looft de inzet van de bewoners van Wouwse Plantage. Ook haalde zij het gehele bestuur van De Spil naar voren in de foyer om hen een groot compliment te geven.

"Wat zij voor elkaar hebben gekregen, is geweldig. In een paar maanden tijd is de complete verbouwing voor elkaar gekomen." Het was duidelijk dat de bewoners van Wouwse Plantage dat ook vonden, want het bestuur kon rekenen op een oorverdovend applaus.