In Wouwse Plantage wordt er al weer volop getraind voor de Hel van de Pin. Op dinsdag 9 augustus staat het dorp namelijk helemaal in het teken van het jaarlijkse wielerevenement. 

Renners mogen alleen deelnemen op een fiets zonder versnellingen en teenclips op de pedalen. Daarmee koersen zij op de onverharde, stoffige maar bovenal beruchte Kolenbaan.

"Juist deze regels maken de Hel van de Pin zó uniek. Er zijn deelnemers die voor deze gelegenheid een speciale fiets hebben. Die maken zij pas stofvrij om een paar weken voorafgaand aan de Hel van de Pin te gaan trainen", vertelt secretaris René de Ruiter van de organisatie. "Er bestaat daardoor zelfs een hele handel in fietsen zonder versnelling! Sommige rijwielen werden veertig jaar geleden al gebruikt voor de Hel."

De fiets mag verder ook geen werkende derailleurs en tubes hebben. Aan de race kunnen alleen wielrenners deelnemen zonder KNWU- of BWB-licentie.

Berucht

De Hel van de Pin is berucht geworden door de Kolenbaan. Renners koersen over een rondje van twee kilometer.

Het indrukwekkendste deel van de Hel van de Pin is de 'Kolenbaan'. "Als het droog is, vormt de Kolenbaan één grote stoffige bende. Renners komen dan onherkenbaar over de finish. Bij regen zitten de deelnemers juist onder de blubber. Deze omstandigheden maken de Kolenbaan ontzettend zwaar om over te fietsen", blikt De Ruiter alvast vooruit.

Categorieën

De Hel van de Pin bestaat uit zes categorieën. De jeugd van acht tot twaalf jaar oud start om 13.00 uur. Vijfentwintig minuten later is het de beurt aan de jongeren tussen de dertien en zeventien jaar oud. De dames van achttien jaar en ouder vertrekken om 14.00 uur. 

De heren van 36 jaar beginnen aan hun koers om 14.25 uur. De jongere jeugd rijdt een fraaie ronde met versierde fietsen tijdens de Spektakelrit om 15.05 uur. De hoofdact –de open categorie- staat om 15.45 uur ingepland. De deelnemers die zich hieraan wagen rijden 25 loodzware rondes om de eeuwige roem. Vorig jaar won Jelle Veraert.

Entertainment

Tijdens de Hel van de Pin is er ook volop entertainment. De Commerce uit Kruisland verzorgt op een overdekt feestplein de muziek. Twee dagen voor de ronde van Wouwse Plantage kunnen renners alvast warm draaien. NTB de Koepel en het Pins Verzet organiseren zondag 7 augustus een toertocht voor jong en oud.

Er kan gekozen worden uit twee ritten van vijftien kilometer voor de jeugd en 54 kilometer voor de volwassenen. De deelnemers rijden gezamenlijk. Het vertrek is om 09.00 uur bij de Plantagebaan.