De 37e editie van de Draai van de Kaai zorgde met snelle ritten en een scherpe u-bocht voor nieuwe spannende momenten.

De prima temperatuur en gezellige sfeer waren voor de deelnemende renners een mooi decor om hun gespierde benen zo snel mogelijk rond te laten draaien en mooie prijzen binnen te halen.

De organisatie heeft dit jaar weer een mooi programma neergezet met de amateur/sportklassekoers en de dikke banden race. De Beleef 't in Roosendaal Nieuwelingenkoers, Tempo Team Dames en de Profs. En ook het entertainment op het Kadeplein trok veel publiek.

Winnaars

Bij de Nieuwelingen verwierf Roy Dirven (16) uit Bergeijk de eerste plaats. Hij had niet verwacht dat hij zou winnen: "De U-bocht was een lastige maar verder was het een fijn parcours."

Bij de dames mocht Valentina Scandolaro voor de derde keer op rij de eerste podiumplaats beklimmen. "Mijn geheim om te winnen is de Hollandse friet met frikandellen", lachte de Italiaanse. Amy Pieters werd tweede en Lucinda Brandt derde. Kanshebber en Nederlands kampioen veldrijden, Thalita de Jong zat dertig rondes dapper in haar eentje in de achtervolging maar het mocht niet baten.

Bij de profs was het ook spannend. De grote namen waren al naar de Olympische Spelen vertrokken en dat gaf vrij spel aan de Colombiaan Jarlinson Pantano die met de eerste prijs naar huis ging, gevolgd door Giacomo Nizzolo (tweede) en Dylan Groenewegen (derde). Nikki Terpstra won een mooie geldprijs in de 37e ronde van 3.700 euro.

Tijdens een rondje langs het vernieuwde parcours vallen ze direct op: de echte wielerfans. Ze hebben een uitdraai bij van de deelnemers en bespreken met elkaar de kanshebbers. De Thoolse buren Giel, Jan, Piet komen al 35 jaar naar de Draai kijken. Ze blijven niet op één plek staan maar duiken steeds ergens anders op. "Wij voorspellen dat Pantano gaat winnen", lachten ze met een pilsje in de hand.

Echte wielerliefhebbers

José en Jan uit Wouw en Christ en Jaantje uit Roosendaal zijn twee koppels tussen de 70 en 80 jaar die al twintig jaar samen naar de Draai van de Kaai komen kijken:

"We hebben de toppers al genoeg gezien tijdens de Tour de France en vinden het erg leuk dat de andere mannen hier aan de beurt komen", vertellen ze met glimmende oogjes. Oud-profrenner Rinus Hoogerland fietste in 1968 samen met Jan Janssen en is al vijftig jaar bevriend met Kees Korstanje die zijn vaste fotograaf was.

Ze gaan al vijftien jaar samen naar alle kampioenschappen in heel Europa. "De Draai van de Kaai is ook een vast onderdeel op ons lijstje." Ook Nelly en Gerrit uit Ossendrecht volgen de renners al meer dan vijftien jaar vanuit hun klapstoeltje op hun vaste stekje aan de Burg. Freijterslaan.

Volksfeest

De Draai van de Kaai is een waar feest. Bij Café Boonen is het volle bak en de eigenaar heeft één van de schuiframen ingericht als straatbar. Het bier vloeit rijkelijk. Ook de andere cafés aan de Kade doen goede zaken.

Op het middenplein was het een drukte van jewelste met vrouwen die niet om de koers geven maar voor het entertainment komen. Frans Bauer zong een medley in het Engels en zette het hele plein op zijn kop.

"Ik begon hier dertig jaar geleden met een kop vol haar, wat kilootjes lichter en zonder schoonmoeder mijn succes en ben blij hier vanavond weer bij jullie te zijn", sprak hij zijn fans toe en zette toen zijn grote hit in Als sterren aan de hemel staan. Deze sterren blijven tijdens de Draai altijd stralen.