Voor het 26e achtereenvolgende jaar komt er een groep kinderen uit arme gezinnen vanuit Polen op vakantie in Schijf. 

Ze logeren twee weken bij gastgezinnen en doen mee aan de activiteiten die het bestuur organiseert, maar ondernemen ook leuke uitstapjes met hun gastouders.

Ankie Dockx, voorzitter bestuur Stichting Kerk en Samenleving Schijf, is vanaf ze zelf klein was al betrokken bij dit mooie initiatief. Ze heeft het stokje overgenomen van haar vader Stan de Smit, die het destijds samen met de pastoor is opgestart.

Gastgezin

"Wij fungeerden zelf als gastgezin vanaf het tweede jaar", vertelt Ankie. Eén van de kinderen die bij de ouders van Dockx logeerde was Kasia Lenart. "Kasia is altijd blijven komen en toen ze 15 was, kwam ze als begeleider mee. Nu is ze hier met haar eigen kinderen om de groep te begeleiden en als tolk te fungeren."

"En raad eens waar ze slapen?” lacht Dockx. In het eerst jaar kwamen er veertien kinderen, elk jaar groeide het aantal en nam het aantal gastgezinnen toe. Er waren tijden dat er dertig tot veertig kinderen overkwamen maar het aantal gastgezinnen is minder geworden.

Dit jaar zijn er twintig kinderen die in tien gastgezinnen zijn ondergebracht en helpen vijftien vrijwilligers het zevenkoppige bestuur om alle activiteiten te organiseren.

Reis

Het is een hele toer die de kinderen met hun begeleiders maken. Ze komen met de lijnbus die dagelijks van Breda naar Polen rijdt. De rit duurt tweeëntwintig uur en heeft onderweg diverse opstapplaatsen.

De kinderen komen uit Świętochlowice (in de buurt van Katowice). In de kerstvakantie gaat Ankie zelf met een vrachttransport naar daar om ingezamelde kleding en schoolmeubilair te brengen en alvast te kijken welke kinderen de volgende zomer naar Nederland kunnen komen.

"Wij zijn ook op bezoek geweest bij onze Poolse vakantiedochters, wat diepe indruk heeft gemaakt", vertelt Corry uit Halderberge. "Dit heeft mijn motivatie om door te gaan alleen nog maar versterkt."

Activiteiten

Het bestuur heeft een leuk activiteitenprogramma opgesteld en is ook erg blij met het aanbod van de speelboerderij Den Scherpenberg, speeltuin Vrouwenhof en paardenvereniging St. Isidorus. Ook een bezoekje aan de Efteling staat op het programma.

De kinderen genieten met volle teugen. Donderdag 28 juli was er een sprookjesspeurtocht in het bos, compleet met een Bosjesman, Roodkapje en twee wolven. Een leuk moment voor een groepsfoto tezamen met de gastouders. De gelukkige snoetjes zeggen genoeg.

"Ik hoop dat we volgend jaar opnieuw een leuke en onbezorgde vakantie kunnen bieden aan deze kwetsbare kinderen."