Het 61e Triduüm is wederom een groot succes. ‘’Het zijn geweldige dagen geweest, voor zowel het comité als onze gasten,’’ vertelt secretaris Martien van Zundert.

De ontspanningsmiddag was een schot in de roos volgens velen. Vorig jaar vierde het comité het 60 jarig bestaan van het Oud Gastelse Triduüm. Een prachtig driedaags programma wat mogelijk gemaakt wordt door vrijwilligers en uiteraard Het Veerhuis.

Ook dit jaar was dat de locatie waar de ouderen, zieken en belangstellende terecht konden voor drie dagen. ‘"Helaas waren er een aantal niet meer bij dit jaar. Zowel het echtpaar Theunissen als Ria Besters hebben afscheid genomen na vele jaren Triduüm."

Team

Het driedaags programma startte zoals traditioneel bekend, met een Heilige mis door de pastoor. ‘’Het Triduüm draait nog steeds om traditie. Daarom is het erg belangrijk om vrijwilligers te hebben die bekend zijn met die tradities en rituelen. Een gelovig iemand of iemand uit de zorg bijvoorbeeld.

"Voor vele gasten is dit een extra vitaminepil, vaak eentje die ze heel hard nodig hebben", aldus Martien. Het comité heeft nu twee verpleegkundigen in hun team die hard nodig zijn. "Zij zorgen voor de mensen die hulp nodig hebben, medicijnen of gewoon even een luisterend oor.’" Het comité is opgebouwd uit werkgroepen, de ene zorgt voor het eten, de andes voor de drankjes. 

Het is op dag drie heel duidelijk te zien dat de gasten dankbaar zijn voor de afgelopen drie dagen, dankbaar voor het leven en elkaar. "Je bent weer even opgeladen door de zegeningen, handopleggingen en zalvingen. Maar bovenal is het fijn om samen te zijn, te praten en even niet alleen te zijn", zo vertelt een vaste gast van het Triduüm.

Het comité is trots dat ze dit nog voor deze mensen kunnen betekenen. Volgens Martien wordt het kerkelijk gebeuren allemaal minder maar hij vindt het enorm belangrijk dat dat in eren wordt gehouden en dat we zo iets als het Triduüm niet laten verbasteren.

Verlichting

Tijdens het Triduüm konden gasten tijdens de ontspanningsmiddag genieten van een cabaretgroep uit Rucphen – Sprundel. "Een schot in de roos, onze gasten werden betrokken bij het spel en hebben enorm gelachen. De mensen uit de cabaret groep werken of hebben allemaal in de zorg gewerkt dus zij weten als geen ander hoe het er aan toe gaat."

"Mensen voelen zich niet begrepen of alleen, ze hebben soms veel pijn en niemand die dat op kan lossen. Het is fijn dat deze drie dagen een stukje verlichting geven voor de mens."’ Martien en de rest van het comité zijn trots op wat ze wederom neer hebben gezet. ‘"Enorm dankbaar zijn we voor de vrijwilligers en voor de beschikbare ruimten en medewerking van het Veerhuis.’" 

Volgend jaar zeker een 62e Triduüm, de animo is er voldoende in elk geval, dit jaar waren er maar liefst 84 gasten.