Op een overvolle Markt werden zondag op de laatste dag van de 33e Jeugdronde alle 430 deelnemers aangemoedigd tijdens hun dappere laatste hindernissencriterium.

In totaal 33 ploegen hebben van 26 tot en met 31 juli dagelijks 50 kilometer gefietst en allerlei spelletjes, hindernissen, achtervolgingen en tijdritten overwonnen.

Het bestuur toonde zich uitermate tevreden over het verloop dit jaar. "Er waren weinig uitvallers en door de late vakantie waren er ook geen kinderen meer op de wachtlijst. Iedereen kon meedoen."

De laatste dag

Terwijl een heftige plensbui over Roosendaal neerstort, maken de deelnemers aan het hindernissen zich gereed. Een laatste briefing volgt op de volle overdekte terrassen. "Pepijn (14) maakt een goede kans om te winnen vandaag" vertelt teamgenoot Julia van ploeg Van Gastel. "Onze jongens hebben al de gele petten gewonnen."

Pepijn zelf is bescheiden en zegt dat hij wel behendig is maar niet snel. Daar denken zijn fietsmaten toch wel anders over. Ook Jip, Dirk, Mart, Rick, Micha en Sem van Team Van Hooijdonk kijken uit naar het parcours van de laatste dag. "Maar het verkeersdoolhof en de SuikerUnie Tijdrit waren ook heel leuk", roepen ze allen enthousiast.

Familie

"De organisatie is bijzonder blij met alle vrijwilligers en sponsoren die ook dit jaar weer hebben bijgedragen aan dit mooie sportieve evenement. De kinderen hebben veel plezier onderling", vertelt Tonny Testers, die sinds twee jaar voorzitter is en als 15-jarige al meedeed in de werkploeg.

Erevoorzitter Peter Bruyns is medeoprichter van de Jeugdronde en zit al 50 jaar in het bestuur, "omdat hij het zo leuk vindt." Ook de winnares van de afgelopen twee jaar, Annika Reuvers, kon geen afscheid nemen. Daarom is ze blij dit jaar tot Miss verkozen te zijn en mee te kunnen doen, al was het dan zonder fiets.

Susanne van Hooff van de PR vat het gevoel in één zin samen: "Tijdens de jeugdronde leeft de hele ploeg met elkaar als één grote familie en bestaat er niks anders meer."

Competitie en samenwerken

Op de laatste dag moeten de kinderen het tegen elkaar opnemen door over een balk te klimmen met de fiets, dan over een evenwichtsbalk boven een waterbak lopen en zich een weg door een zandbak te banen, om vervolgens weer snel op de fiets te springen naar de opgestapelde pallets.

Als deze hindernis genomen is volgen er nog enkele schansen en andere obstakels die het moeilijk maken om een zo snel mogelijk tijd neer te zetten. Tientallen vrijwilligers van THOR staan met de stopwatch gereed. Het mooie is dat kinderen elkaar allemaal langs de lijn staan aan te moedigen. En dat je ook met een gewone fiets mee kunt doen; je hebt niet speciaal een sportfiets nodig.