Jeffrey Zwegers is binnen het stichtingsbestuur van de Draai van de Kaai belast met 'wielerzaken'. Niet de minst belangrijke functie, nu het bestuur zich heeft voorgenomen de focus van De Draai weer meer op het sportieve element te leggen.

"We voeren dit jaar de grootste wijziging van het parkoers en van het koersprogramma in de historie van De Draai door!"

"We grijpen de gelegenheid aan om het parkoers gevarieerder te maken." Zwegers wijst het aan op de kaart: "Kijk, enkele mooie rechte stukken waar je flink snelheid kunt maken, maar ook een paar pittige bochten, die uitnodigen om te demarreren. Volgens mij een garantie voor spektakel." 

Onder verantwoordelijkheid van de gemeente wordt nu nog flink aan de weg gewerkt. "Komt helemaal goed!", weet Zwegers.

Vijf koersen

Het blijft niet bij een nieuw parkoers. "Er staan vijf onderdelen op het programma. De Dameskoers en de Profkoers blijven natuurlijk de belangrijkste wedstrijden. Nieuw zijn de koers voor de Nieuwelingen, de Dikke Banden Races en de Amateur/Sportklasse."

"Het laatstgenoemde onderdeel komt in plaats van de Juniorenkoers; de junioren kunnen nu meedoen bij de Amateur/Sportklasse. We hebben voor dat onderdeel al veel inschrijvingen, dus ik verwacht er veel van."

Wielerplein

Een heel leuk element vindt Zwegers het 'Wielerplein'. "Dat gaan we dit jaar inrichten op het parkeerterrein van het oude EKP-gebouw. Het wordt een stuk uitgebreider dan vorig jaar." De bezoekers worden uitgenodigd mee te doen aan meerdere activiteiten.

Er komt een bus van een wielerteam, met daarbij een materiaalstand en er zijn stands met artikelen en accessoires die met de wielrensport samenhangen.

"Een 'must' voor de echte wielerfanaat", denkt Zwegers. "En voor iedereen een prachtige gelegenheid kennis te maken met aspecten van de professionele wielersport waarmee je anders niet gauw in aanraking komt."