JTC-Scholieren doen ontwikkelingswerk in Afrika

Ontwikkelingswerk doen in het verre buitenland. Het is een niet alledaagse bezigheid tijdens je schoolvakantie. 

Toch is dat wat negentien leerlingen, oud-scholieren en drie docenten van het Jan Tinbergen College (JTC) uit Roosendaal gaan doen. Deze week reizen zij af naar Port Elisabeth in Zuid-Afrika en het eiland Zanzibar in Tanzania om daar te gaan helpen. Onder hen zijn docent Marcel van Wezel en leerlingen Jet Konings, Fleur Peterusma en Lise Adriaensen.

Leerlingen van het JTC uit de bovenbouw halen jaarlijks geld op om stichting Izizwe Projects te ondersteunen. Deze organisatie zet zich in om onderwijs mogelijk te maken voor onder meer schoolkinderen in de sloppenwijken van Port Elisabeth. Zij houden ook speciale projecten voor de leerlingen met onder meer dans en sport.

Drempel

Elk jaar reizen een aantal scholieren van het JTC af om ter plekke te gaan kijken en om te gaan helpen. Dat gebeurt tijdens de zomervakantie. Leerlingen die mee willen moeten een motivatiebrief sturen om kans te maken.

Een nog belangrijkere drempel is het bedrag van 2.300 euro dat bij elkaar moet worden gesprokkeld voor de reis. Dat betaalt de school niet. Veel leerlingen die mee willen beginnen al in de lagere klassen met werken en sparen om de trip te kunnen betalen. "Oppassen, de krant rondbrengen, auto’s wassen en werken in een bakkerij", geven Jet, Fleur en Lise als enkele voorbeelden.

Townships

Jet is één van de scholieren die afreist naar Port Elisabeth, een bestemming waar het JTC al een paar jaar komt. Daar helpt de groep onder meer het opknappen van de gebouwen van de school en de crèche.

Ook organiseren de scholieren een sportdag voor kinderen en volgen zij zelf een dag les met Zuid-Afrikaanse leeftijdsgenootjes op de highschool. "Zuid-Afrika is een land van uitersten. In Port Elisabeth heb je hele rijke delen, maar ook hele arme townships waar de bevolking leeft in huizen zonder elektriciteit en verlichting", vertelt Van Wezel.

Kinderen kunnen wel naar school, maar hun ouders dienen daarvoor een schooluniform aan te schaffen. Veel mensen hebben dat geld niet. Dankzij de inzamelingsactie van het JTC konden 108 leerlingen naar school, omdat er voor hen een uniform kon worden gekocht.

Nieuwe bestemming

Van Wezel gaat samen met een groep van zeven leerlingen naar Zanzibar. Fleur en Lise maken ook onderdeel uit van het reisgezelschap. Tanzania is een nieuwe bestemming voor het JTC. De leden van de groep gaan de lessen op een lokale school ondersteunen.

Ook bezoeken zij een ziekenhuis, waar zij kraampakketten uitdelen aan net bevallen vrouwen. "Deze pakketten maken wij ter plekke", vertelt Fleur. Zij nemen ook babykleertjes mee om weg te geven. Ook schoolkinderen kunnen rekenen op cadeautjes. De JTC’ers brengen onder meer schriften, potloden en scharen mee die op school kunnen worden gebruikt. In totaal verblijven de JTC’ers drie en halve week in Afrika.

Tip de redactie