Marcel Kittel, de Duitse sprinter en etappewinnaar van de Tour de France, komt maandag 1 augustus toch niet naar de Draai van de Kaai in Roosendaal. 

De onderhandelingen waren in een vergevorderd stadium, maar hij haakte toch af omdat hij op dat moment naar Zwitserland emigreert.

Dat betekent dat er weinig grote internationale namen op de startlijst van de Draai staan.

De internationale smaakmakers zijn de Colombiaan Jarlinson Pantano (winnaar van de vijftiende etappe in de Tour de France) en Giacomo Nizzolo, Italiaans kampioen op de weg.

Verder komen er verschillende nationale kampioenen naar het Roosendaalse criterium. Onder meer Dylan Groenewegen, Stef Clement en Laurens Ten Dam strijden op 1 augustus voor de eindzege.

Olympische Spelen

Het deelnemersveld kent dit jaar geen gele, groene, witte of bolletjestrui uit de Tour de France.

Alle dragers van de trui hebben op maandag 1 augustus andere verplichtingen en kunnen daardoor niet in Roosendaal van start gaan. Het budget was wel beschikbaar om grote namen te strikken.

"Zoals waarschijnlijk wel bekend is, beginnen enkele dagen na de Draai van de Kaai de Olympische Spelen in Rio de Janeiro", legt voorzitter Sander van Peer uit. "In Brazilië verschijnen per land de vier, vijf beste renners aan de start, waardoor veel ‘grote namen’ Roosendaal helaas niet aan kunnen doen."

Regionale renners

Naast Clement staan onder andere Sep Vanmarcke, Roosendaler Moreno Hofland, Stan Godrie en enkele regionale renners uit de topcompetitie aan de start op het Kadeplein.

De Draai van de Kaai is weer terug op de Kade. Na jarenlang te starten en finishen op de Wipwei wordt er nu uitgeweken naar het Kadeplein. Op het plein wordt ook het entertainmentprogramma gehouden.