Vanwege de Olympische Spelen zijn er dit jaar geen truiwinnaars uit de laatste Tour de France aanwezig aan de start van de Draai van de Kaai. 

Wel komen er verschillende nationale kampioenen naar het Roosendaalse criterium. Onder meer Nederlands kampioen Dylan Groenewegen, Stef Clement, Laurens Ten Dam en de Duitse sprinter Marcel Kittel strijden op 1 augustus voor de eindzege.

Grote namen

“Zoals waarschijnlijk wel bekend is, beginnen enkele dagen na de Draai van de Kaai de Olympische Spelen in Rio de Janeiro”, legt voorzitter Sander de Peer uit. “In Brazilië verschijnen per land de vier, vijf beste renners aan de start, waardoor veel ‘grote namen’ Roosendaal helaas niet aan kunnen doen.”

De deelnemende renners stappen het weekend voor de Draai van de Kaai in het vliegtuig weet De Peer te vertellen.

“Desondanks hebben we onder voorbehoud mooie namen op het programma staan. Wat te denken van Marcel Kittel, negenvoudig etappewinnaar verdeeld over drie keer Tour de France. Of van Stef Clement, na Mollema de tweede beste Nederlander in het huidige algemeen klassement van de Tour.”

Kittel

Voor Marcel Kittel, waarvan de deelname aan de Draai nagenoeg zeker is, kan het zijn tweede overwinning in Roosendaal worden. In 2014 won de Duitse sprinter ook al de Draai van de Kaai.

Met een eventuele overwinning in Roosendaal kan de renner van Etixx-Quick Step op gelijke hoogte komen met eerdere tweevoudige winnaars Nairo Quintana, Michael Boogerd en Jeroen Blijlevens.

Naast Kittel en Clement staan onder andere Sep Vanmarcke, Laurens Ten Dam, sprinter Dylan Groenewegen, Roosendaler Moreno Hofland, Stan Godrie en enkele regionale renners uit de Topcompetitie aan de start op het Kadeplein.

Nieuw parcours

Bij de dames is de Ossendrechtse Thalita de Jong één van de kanshebbers op de overwinning. In het internationale deelnemersveld neemt ze het op tegen Lucinda Brand, Roxanne Knetemann, Floortje Mackaij en Nederlands kampioene Anouska Koster.

Bezoekers van eerdere edities krijgen dit jaar een compleet nieuw parcours voorgeschoteld in Roosendaal. De renners gaan via het Kadeplein over de Oostelijke Havendijk om via de Wethouder Lanenstraat en Frans Halslaan op Jan Vermeerlaan uit te komen.

Na een draai op de Jan Vermeerlaan rijden de renners via de Burgemeester Frijterslaan en Kade weer het plein op. Het mag geen verrassing zijn dat de organisatie rekent op een massasprint op 1 augustus.

De Peer: “Met Kittel en Groenewegen, maar ook met Hofland, heb je uitstekende renners die een leuke sprint kunnen inzetten. Het parcours leent zich er met bochtenwerk en het lange rechte stuk op het eind ideaal voor. Het belooft wederom een spektakel te worden.”

Entertainment

Ook is er genoeg entertainment langs de lijn van het parcours. De organisatie wist onder andere Frans Bauer, het Feestteam en Lil’ Kleine te verleiden om naar Roosendaal af te reizen.

Op zondag is er een 90’s party in Roosendaal, met onder ander Mental Theo en Paul Elstak, gevolgd door het activiteitenprogramma tijdens de Draai van de Kaai op maandag.

Tussen de artiesten door worden de winnaars op het podium gehuldigd en krijgen ze de prijzen uitgereikt door rondemiss Jessica Sanchez Suarez. De Colombiaanse inwoonster van Roosendaal verkreeg de meeste stemmen in de verkiezing die door de organisatie was uitgezet.