De gemeente Roosendaal houdt vast aan de sluiting van drugspanden. Wel zijn na druk van de bestuursrechter de termijnen waarop een woning of een ander gebouw dicht moet aangepast. 

De bestuursrechter oordeelde dat een sluiting van drie jaar of één jaar te zwaar is indien een kleine hoeveelheid harddrugs werd gevonden.

In het nieuwe beleid blijft overeind dat bij het aantreffen van softdrugs in een woning of een ander gebouw eerst een waarschuwing wordt gegeven. Mochten er ook andere ernstige feiten worden geconstateerd, dan volgt een sluiting voor drie maanden van een huis en bij een ander pand zes maanden.

De gemeente heeft vooral het beleid voor harddrugvondsten veranderd. Voorheen ging een gebouw na het vinden van harddrugs voor drie jaar op slot, maar dat is teruggebracht. Bij een eerste constatering volgt voor een woning een sluiting van zes maanden. Alle andere panden gaan na een dergelijke vondst voor twaalf maanden dicht.

Dealen

Bij een tweede of een derde overtreding, wordt elke keer een langere sluitingstermijn opgelegd. Een woning mag bijvoorbeeld na een tweede keer aantreffen van harddrugs voor negen maanden niet meer worden gebruikt. Niederer geeft aan vast te willen houden aan een zero-tolerance-beleid in Roosendaal.

Volgens hem is er nog steeds veel overlast van drugs in de gemeente en is dit instrument daarom broodnodig. "Je zult maar naast een woning wonen waarin volop wordt gedeald. Dat zorgt voor overlast door ruzies, geschreeuw en aanrijdende auto’s. Gevaar is er ook als mensen een hennepkwekerij op zolder hebben, waardoor er een grote kans op brand is die naar jouw woning kan overslaan."

Door zo’n pand te sluiten, keert de rust voor buren terug. Bij een vierde overtreding binnen twee jaar tijd volgt maatwerk. "In dat geval zijn er ook andere partijen nodig op het gebied van zorg. Dan is er meestal meer aan de hand."

Pakkans

Niederer meent ook dat het sluitingsbeleid een preventieve werking heeft. "De pakkans is vrij hoog en dat schrikt ook af." Bij oplegging van de maatregel kan een overtreder naar de bestuursrechter stappen. De burgemeester heeft er ook vertrouwen in dat het nieuwe beleid de toets van de rechtbank kan doorstaan.