Voormalig Da Vinci College krijgt woonbestemming

Het voormalige Da Vinci College, ook bekend als de oude LTS St. Joseph, krijgt een nieuwe bestemming. 

Maandag werd de koopovereenkomst en overeenkomst voor herontwikkeling, ondertekend door wethouder Toine Theunis en directeur BVR Groep Tonny Vromans.

De ondertekening is de start van een bijzonder project waarbij in en rond het historische schoolgebouw circa 100 woningen gerealiseerd worden.

Met de verhuizing van Da Vinci naar de nieuwe locatie komt het uit 1948 daterend LTS gebouw, gelegen aan de Laan van Henegouwen en dat zo kenmerkend is voor Roosendaal, leeg te staan. De gemeente is blij met de nieuwe bestemming.

Historische betekenis

"Het gebouw heeft een historische betekenis maar beschikt niet over de status monumentaal pand. Dit gaf een mooie uitdaging om te zoeken naar een geschikte nieuwe bestemming", opende wethouder Toine Theunis de bijeenkomst.

Het nieuwe bestemmingsplan is passend in de woonagenda van de gemeente. Ook met buurtbewoners is tijdens gesprekken al snel naar voren gekomen dat platgooien geen optie was.

Nieuwe bestemming

De BVR-groep heeft onderzoek gedaan naar wat de bestemming zou kunnen worden en heeft vervolgens drie architecten uitgenodigd een plan te maken met verschillende visie. "Samen met de Gemeente hebben we een keuze gemaakt", vertelt directeur Tonny Vromans.

"In het oude gebouw worden appartementen gerealiseerd van 1 of twee verdiepingen, loftwoningen en in de rechtervleugel komen zorgappartementen. Aan de kant van de Laan van België worden nieuwe eengezinswoningen gebouwd en er komen ook enkele twee-onder-een-kap-woningen."

In totaal worden er 100 wooneenheden gebouwd waarvan 45 nieuwbouw en 55 in het oude schoolgebouw. De zorgappartementen zullen via een particuliere instelling voorzien worden van 24-uurs zorg. Dit moet nog verder uitgewerkt worden.

Uniek project

De nieuwe LTS is een uniek concept van wonen, werken, recreëren, kunst en cultuur, waarin toen en nu samenkomen. De ontwikkeling is in handen van BVR Groep in samenwerking met Stenic. De oude gangen van het schoolgebouw waar door de jaren heen duizenden leerlingen hebben gelopen, zullen in het nieuwe project ook dienst doen als gang naar de appartementen.

De fietsenkelder wordt getransformeerd tot ondergrondse, halfopen parkeergarage waarbij op het 'dak' een binnentuin wordt aangelegd. Planontwikkelaar William de Groote licht toe dat ambachtelijke oude elementen behouden zullen worden. "Wij willen iets on-Roosendaals wegzetten", aldus Theunis.

"Er komen diverse hofjes, vandaar het Hoffelijk Wonen", vult Vromans aan. De BVR groep is in Dordrecht met eenzelfde soort project bezig, waar ook de oude LTS eenzelfde bestemming krijgt. Daar is de bouw al gestart.

Hoffelijke prijzen

De prijzen van de appartementen starten bij 130.000 euro, de woningen bij 210.000 euro en de twee-onder-een-kapwoningen vanaf 300.000 euro. Er komen twee penthouse appartementen.

Half september is er een bewonersbijeenkomst gepland en de planning is dat na de bouwvak 2017 gestart kan worden met de transformatie en nieuwbouw. Tot die tijd zal er een leegstandsbeheerder in het gebouw gehuisvest worden.

Het gehele project kost ongeveer 20 miljoen aan investering. De BVR groep werkt hierin samen met Victorem Investments.

Tip de redactie