Voor één keertje mag het: lopen op rondweg Oudenbosch

Lopen op een autoweg, het mag niet. Maar wél op 17 september. Dan houdt A.V.O 83 namelijk de Rondwegloop met verschillende wedstrijden, onderdelen en extraatje. 

Als alles meezit wordt nog geen 48 uur later de nieuwe rondweg officieel in gebruik genomen.

Die wetenschap maakt de Rondwegloop nog eens extra bijzonder. "Je record wordt nooit meer verbroken", lacht A.V.O’83-voorzitter Danker Smallegange. Zoals eerder in de Halderbergse Bode vermeld, is het vanwege de juridische overdracht nog niet 100 procent zeker dat de rondweg in de nacht van 18 op 19 september echt in gebruik genomen kan worden.

Toch wilde de gemeente Halderberge A.V.O’83 toezeggingen kunnen doen om de bijzondere loop doorgang te laten vinden. Om die reden heeft het gemeentebestuur de juridische oplevering en opening als het ware losgeknipt, zodat A.V.O’83 de garantie had dat het evenement hoe dan ook doorgang kon vinden.

Dat heeft voor extra enthousiasme gezorgd bij de Oudenbossche vereniging. "We kregen meteen groen licht en alle medewerking van de aannemer, geweldig!" zegt Smallegange.

Opening

17 september staat heel wat op de planning. "We beginnen om 9.00 uur met skeelerclinics", zegt de voorzitter desgevraagd. "We zeggen nog niet zeggen wie deze zal verzorgen, maar het is in ieder geval een prominent persoon uit de schaatswereld."

De clinics worden, indien de overdracht wel dat weekend plaats kan vinden, opgevolgd door de officiële opening door de gemeente en de provincie. "Daarna starten we om 12.00 uur met een hardloopwedstrijd van vijf kilometer en tien kilometer. We starten op onze eigen baan en daarna kunnen de deelnemers de rondweg op tot aan de rotondes. Daar wordt gekeerd. Niet erop, want deze zijn al wel in gebruik", zegt hij lachend.

Spellenparcours

Vanaf 14.00 uur is het tijd voor nog meer fun! Dan kan er (sportief) gewandeld worden, de nordic walking-stokken mogen mee en er zijn plannen voor een heuse kleurenrun waarbij deelnemers een aantal keer een gekleurd poeder over zich heen krijgen.

"We zijn nog bezig om dat rond te krijgen, want we moeten natuurlijk wel toestemming hebben hiervoor. Als het zover is, melden we dat op Facebook en de website en kunnen de inschrijvingen hiervoor starten!" legt de voorzitter uit. Op het terrein van A.V.O’83 wordt een prachtig spellenparcours uitgezet.

Record

De inschrijvingen zijn begonnen en Smallegange hoopt op massale deelname. "Inmiddels hebben al zo’n driehonderd mensen zich ingeschreven, maar we hopen op 1500 deelnemers verdeeld over de hele dag. Dat zou een geweldige aftrap van de Rondweg zijn. En let op: wie als eerste over de finish komt, krijgt eeuwige roem. Het record zal nooit meer verbroken kunnen worden", besluit hij lachend.

Tip de redactie