RBC en ’t Rijks werken weer samen

De regionale jeugdopleiding van RBC Roosendaal heeft donderdagochtend een eenjarig contract getekend met RSG ’t Rijks. 

Daarmee komt er een vervolg op de samenwerking die de voetbalclub met de school had van 2009 tot en met het faillissement van de club in 2011. De jeugdspelers van RBC ontvangen een aspirant-LOOT-status voor aankomend schooljaar.

Voor RBC ging er een proces van anderhalf jaar vooraf, voordat de club het certificaat voor regionale jeugdopleiding ontving. Met het ondertekenen van het onderwijscontract met ’t Rijks is nu de volgende stap gezet in het verwezenlijken van de ambities. De club wil zo snel mogelijk bij zowel de jeugd als bij de senioren op een hoog niveau acteren.

Aspirant-LOOT

De jeugd van RBC een boost willen geven, maar enkel als ze passie tonen voor zowel school als voor de sport. Dat is de opleidingsvisie die de Roosendaalse club met RSG ’t Rijks nastreven.

"Eén keer in de week zullen de voetballers op Sportpark Rozenoord een extra training krijgen", vertelt Marieke van der Kaaden, portefeuillehouder van RSG ’t Rijks. "Dit gebeurt onder leiding van trainster Agnita Nouwen. Zij beschikt over de juiste trainerspapieren, namelijk UEFA-B."

Naast de gezamenlijke training in Bergen op Zoom, zullen de jeugdspelers nog drie keer in de week trainen in het stadion of op sportpark Vierhoeven.

"De spelers genieten van een zogeheten aspirant LOOT-status" legt assistent hoofd voetbalopleiding RBC Lion de Frel. "Dat betekent dat ze een keer in de week mogen trainen tijdens school en daarnaast tijd krijgen om hun huiswerk te doen."

Regionale jeugdopleiding

Het is uniek in het voetbalwereldje. Een amateurclub uit de vierde klasse met een eigen gecertificeerde regionale jeugdopleiding. RBC is een van de elf amateurclubs in Nederland met een dergelijke opleiding en de enigste onder de rivieren.

Volgens Noud Bominaar, coördinator voetbalopleiding, kriebelde het al een dag na het faillissement bij enkele mensen om hiermee aan de slag te gaan.

"Een paar gekken riepen dat RBC terugkwam", herinnert Bominaar zich. "Om die ambities waar te maken, heb je natuurlijk een degelijk team en bijbehorende jeugdopleiding nodig. De kennis en faciliteiten waren er bij RBC nog, dus we konden bij de heroprichting van RBC in 2012 meteen van start."

Na een officieel partnerschap aan te gaan met de Feyenoord Academy is dit de volgende stap in het nog prille tweede leven van de Roosendaalse voetbalclub.

RBC-fundament

De stip aan de horizon is nu door zowel RBC als ’t Rijks gezet. "We adviseren onze jeugdspelers die in de laatste klas van de basisschool zitten om naar ’t Rijks te gaan", vertelt De Frel. "Deze school zorgt er namelijk voor dat alles in goede banen wordt geleid en kweekt samen met ons de gewenste topsportmentaliteit."

"We zijn een gecombineerde onderwijs- en voetbalopleiding", vult Bominaar aan. "Expliciet in die volgorde ook. Volgend seizoen hebben we 147 jeugdspelers, waar we tegen aangeven dat school nog altijd voor sport gaat. Uiteindelijk slaagt twee procent erin om door te breken als professioneel voetballer."

Mochten de jeugdspelers aan het eind van de rit geen profclub hebben gevonden, dan laat RBC ze zeker niet vallen. "Het eindstation van het RBC-fundament is uiteindelijk het eerste elftal van RBC op zondag", verduidelijkt De Frel. "De ambitie van RBC is om binnen een aantal jaar weer in de Hoofdklasse te spelen. Voor talenten die net buiten het profvoetbal vallen, is dat zeker geen verkeerd niveau om te voetballen."

Het contract met RSG ’t Rijks loopt één jaar. Eind mei 2017 zullen beide partijen de samenwerking evalueren en kijken of er een vervolg komt.

Tip de redactie