Leerlingen Het Palet maken speelveld hondenpoepvrij

Samen met een paar mannen van het Re-integratiehuis hebben kinderen van Het Palet donderdag het speelveldje voor hun school opgeruimd. Het is de bedoeling dat dit opgeruimd blijft. 

Daarom hebben zij, samen met de gemeente, het initiatief genomen om de buurt te informeren en een vuilnisbak te plaatsen.

Kinderen van een jaar of twaalf die opruimen wél leuk vinden. Donderdag was dat het werk van de groep 8 leerlingen van de openbare basisschool Het Palet uit Rucphen. Er is buiten de hekken van de school een speelveldje met twee voetbaldoeltjes. Het is er tijdens de schoolpauze altijd gezellig druk met spelende kinderen.

In het kader van: 'Geen poep aan je schoen…dat gaan we samen doen', heeft de school samen met de gemeente het initiatief genomen om het speelveldje schoon te maken en schoon te houden.

Het veldje wordt namelijk door sommige hondenbezitters als uitlaatveldje gebruikt, ondanks dat er een bordje staat dat dit niet toegestaan is. Zwerfafval is iets anders wat veelvuldig op het veldje en in de struiken eromheen door de kinderen gevonden wordt.

Jongerenwerker

Een week voor de schoonmaakactie hebben de kinderen van Het Palet bezoek gehad van jongerenwerker Coen Buijk om het project te bespreken. De klas heeft toen zelf een brief geschreven voor de bewoners van de wijk. Deze brief hebben ze vrijdag 8 juli rond gebracht.

"Het is de eerste keer dat we dit initiatief nemen", legt Natasja de Jong uit. Zij is projectleider Re-integratiehuis bij de gemeente Rucphen. "Samen met de school wordt het veldje schoongemaakt en plaatsen we een vuilnisbak. Tegelijkertijd hebben we een mooi klusje voor onze mannen uit de Re-integratiegroep. Als dit project slaagt, willen we zulke projecten ook met andere scholen in de gemeente oppakken."

Graven

De eerste vuilnisbak wordt deze dag geplaatst door wethouder Martien de Bruijn. De mannen van het Re-integratiehuis hebben voor de grap een heel klein schepje meegenomen. Wethouder De Bruijn ziet er de humor wel van in. Als hij uiteindelijk toch een nieuwe spa aangereikt krijgt is het gat zo gegraven. De mannen van het Re-integratiehuis zetten de sokkel van de vuilnisbak netjes waterpas in het nieuw gegraven gat.

"Dit is een mooi initiatief en uniek in de gemeente. Het is in de bebouwde kom van de hele gemeente niet toegestaan om hondenpoep te laten liggen, maar dat is nooit eerder op deze manier onder de aandacht gebracht", verklaart De Bruijn.

De kinderen van Het Palet zijn tevreden. Hun veldje is schoon en hopelijk blijft dat zo.

Tip de redactie