Reconstructie Dorpsstraat in Sint Willebrord duurt jaar

De reconstructie van de Dorpsstraat in Sint Willebrord gaat deze week van start. De gehele weg gaat in fases op de schop. 

"We beginnen met het parkeerterrein bij bejaardentehuizen De Vlegter en De Kim. Die gaan we opnieuw aanleggen", kondigt wethouder Laura Matthijssen-de Jong van Groen en Wegen aan. Het gehele project duurt waarschijnlijk een vol jaar.

Na de zomervakantie begint de volgende fase aan de Dorpsstraat. Dan wordt het noordelijke deel, vanaf de aansluiting met de Pastoor Bastiaansensingel tot aan de aansluiting met de Sportparkstraat, aangepakt. Hierbij worden de stoep en de straat aangepakt met nieuwe materialen.

Ander karakter

De Dorpsstraat krijgt een smaller karakter. Ook gaat de snelheid op de weg omlaag tot maximaal dertig kilometer per uur. De stoepen worden breder en sluiten beter aan bij de parkeervakken. Op de weg laat de gemeente speciale oversteekplaatsen inrichten voor voetgangers. In het eerste deel vervangen reparateurs ook de waterleiding en verwijderen zij een oude stoomkabel.

Ook krijgt de Dorpsstraat weer bomen. In totaal komen er 77 magnoliabomen. Dat is een bewuste keuze. In 2010 liet de gemeente Rucphen alle 111 iepen in straat kappen. De bomen zorgden voor overlast, doordat ze te dicht op de gevels van huizen stonden. Ook was er ergernis over vallende blaadjes, bloesem en zaden. Verder drukten de wortels van de bomen de stenen en het wegdek omhoog. Matthijssen verwacht dat de magnolia’s beter in de smaak vallen.

Doorgang vinden

De evenementen die in Sint Willebrord worden gehouden kunnen gewoon doorgang vinden tijdens de werkzaamheden. "We houden rekening met activiteiten, zoals de braderie en de Pepernotenmarkt", geeft Matthijssen aan.

De Dorpsstraat gaat pas na de braderie op de schop. Door de werkzaamheden te spreiden is er zo min mogelijk overlast voor bewoners, winkeliers en bezoekers. Omwonenden ontvangen voor aanvang van de werkzaamheden een brief met informatie van de aannemer Lindeloof. Dit bedrijf mag de klus gaan klaren.

Planning

De werkzaamheden duren waarschijnlijk tot medio 2017. Matthijssen kan niet zeggen of de reconstructie klaar is voor de Dorpenomloop: "We zijn ook afhankelijk van de weersomstandigheden." Naar verwachting zal de wielerronde echter geen overlast ondervinden door de herinrichting van de Dorpsstraat. Bij de reconstructie is ook gekeken naar de eisen waaraan een straat moet voldoen voor de internationale wielerbond UCI.

Op deze wijze kan de Dorpenomloop ouderwets starten en finishen in het hart van Sint Willebrord. "Ook de finishlijn van de Tour de France blijft liggen", benadrukt Matthijssen. In 1978 ging er een etappe van de Ronde van Frankrijk van Leiden naar Sint Willebrord en vervolgens van Sint Willebrord naar Brussel.

NUwerk

Tip de redactie