Fiks aantal zonnepanelen op dak gemeentehuis Halderberge

Er komen 306 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Oudenbosch.

Ook de andere panden die de gemeente in bezit heeft worden binnenkort bekeken om erachter te komen of deze ook geschikt zijn om op deze manier in te zetten. Ook braakliggende gronden zijn in beeld.

De gemeente Halderberge wil namelijk het goede voorbeeld geven en werk maken van een duurzaam Halderberge. Energiek Halderberge gaat de subsidies binnenharken, de realisatie bewerkstelligen én wil inwoners van de gemeente mee laten delen in de winst.

"We hebben natuurlijk een gigantisch plat dak. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen op het gebied van zonnepanelen", zo begint wethouder Peter Bons. "We hebben wellicht nog meer panden in ons bezit waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook sommige stukken grond waar we verder nog niks mee doen kunnen ingezet worden als zonneweide."

Wethouder Frits Harteveld vult aan: "We gaan nu echt werk maken van een duurzaam Halderberge. Dit is een van de actiepunten die we op de lijst hadden staan en dat gaan we nu vorm geven. We willen ook als gemeente het goede voorbeeld geven en laten zien hoe je in praktische zin geld en energie kunt besparen. Het is een klassiek voorbeeld van overheidsparticipatie en willen het initiatief graag faciliteren."

Subsidie

Het initiatief komt van Energiek Halderberge. Het staat vast dat er een subsidie ingezet kan gaan worden, maar welke dat precies zal zijn, is nog niet duidelijk. "Nu we een en ander concreet hebben, kunnen we gaan kijken wat de subsidie-opties zijn. We hebben ongeveer twintig maatschappelijke daken in Halderberge tot onze beschikking en aan de hand daarvan kunnen we nu aan de slag", aldus Onno Eigeman van Energiek Halderberge.

Informatie-avonden

"De insteek is dat we het kleinschalig houden, zodat de inwoners van Halderberge zelf kunnen investeren. Bijvoorbeeld in de vorm van certificaten of een eigen zonnepaneel. Men krijgt zelfs de mogelijkheid om op de energierekening daadwerkelijk te kunnen zien hoeveel stroom er afkomstig is van hun eigen aandeel. We willen iedereen de kans geven dus inschrijven kan vanaf 25 euro", legt hij uit.

Binnenkort houden de gemeente en Energiek Halderberge informatiebijeenkomsten waar geïnteresseerden precies te horen krijgen wat de mogelijkheden en kosten zijn.

Tip de redactie