De eerste woningen op de Wipwei in Roosendaal worden naar verwachting begin 2017 gebouwd. Deze verwachting spreekt wethouder Toine Theunis van Wonen uit.

Het college van burgemeester en wethouders bepaalde dinsdag welke projectontwikkelaar aan de slag mag op de Wipwei. In totaal is er ruimte voor de bouw van ongeveer vijftig woningen.

"Daarmee gaat het project Stadsoevers officieel van start. Op de Wipwei worden koopwoningen ontwikkeld in een betaalbaar segment. Daarmee zijn de huizen ook toegankelijk voor starters", vertelt Theunis. Hij schat dat een deel van de woningen wordt verkocht rond de 200.000 euro.

Quitte

In totaal komen er in Stadsoevers ongeveer 450 huizen. "We gaan daar geen geld aan verdienen als gemeente, maar het is genoeg als we quitte spelen. Doordat we het aantal huizen hebben beperkt, ontstaat er een bijzondere leefruimte in de stad met een hoog kwaliteitsniveau. Het wordt een groene waterrijke wijk met een ecologisch park en een jachthaven. Er is alle ruimte voor een groene openbare ruimte", kondigt Theunis aan.

In het voormalige Spoorhavengebied komen vooral woningen die ook geschikt zijn voor starters. Op deze manier wil de gemeente jongeren verleiden om in de stad te blijven wonen.

Douanekantoor

Een andere belangrijke stap in Stadsoevers is de omvorming van het douanekantoor aan de Kade tot appartementen. Projectontwikkelaar Coresta vestigt 56 flats in het gebouw in de prijsklasse van 500 tot 800 euro. De verbouwing begint binnenkort.

"De ontwikkelingen in Stadsoevers gaan nu snel. We zetten het gaspedaal erop. De komende jaren wordt er continue gebouwd", kondigt Theunis aan. Hij verwacht dat de nieuwe wijk in 2026 voltooid is, als de marktomstandigheden meezitten.