In het centrum van Zegge startte zondag de dertiende klassieke brommertour van de Roosendaalse Brommervrienden. 

De gezellige tocht trekt ieder jaar veel deelnemers met oude bromfietsen van verschillende merken. Het is jeugdsentiment ten top.

Het weer is prachtig. Heel anders dan de weken ervoor. Alweer voor de dertiende keer houden de Roosendaalse Brommervrienden hun klassieke brommertour. Sinds een paar jaar start de tour vanuit Zegge, want dat blijkt makkelijker en leuker rijden dan dwars door Roosendaal.

De aanloop is groot. Het plein bij café Kerkzicht komt steeds voller te staan met brommers en liefhebbers. "We verwachten tussen de honderd en honderdvijftig deelnemers", vertelt Ad Broos, penningmeester en PR-man van de Roosendaalse Brommervrienden. 

Harde kern

Veel deelnemers zien ze al jaren."Er is ieder jaar een harde kern, maar we zien ook steeds meer jonge deelnemers." De deelnemers komen soms van ver. Er zijn mensen uit Zeeuws-Vlaanderen en er is zelfs een groep uit Den Haag.

"De route is ongeveer 75 kilometer lang en gaat via Zegge naar Rucphen en Schijf. Dan België in naar Achtmaal en Kalmthout en via Huijbergen weer richting Nispen en Roosendaal. De route eindigt weer in de Zeg. Onderweg wordt er een keer gestopt voor een bakske koffie", legt Rini van Nijnatten uit. De mannen kennen elkaar al van jongs af aan. Uit de tijd dat ze zelf brommer reden. 

Beleving

Er rijden veel Zündapps en Kreidlers mee. Toch zitten er tussen de deelnemers ook een paar zeldzame exemplaren. "Dit is een Batavus Whippet uit 1965 en daar staat er nog één uit 1963", wijst Fred Gerritsen uit Rucphen aan.

"Wij zijn van de Etten-Leurse Bromfietsvrienden en noemen onszelf de Vossenstaartclub." Gerritsen doelt op de vossenstaart die hij en zijn vrienden Simon en Kees Konings aan hun brommer hebben hangen. Fred en Simon rijden deze zondag allebei op een Whippet, maar ze hebben thuis een hele verzameling verschillende bromfietsen staan.

"We kopen ze ergens op en restaureren ze dan samen. Een Zündapp of een Kreidler rijdt lekkerder, maar dit is een echte beleving."

Belegging

"Je kunt je geld op de bank zetten, maar dat levert niks op", legt Gerritsen uit. “Die Royal Nord is ongeveer 8.500 euro waard." De eigenaar van de zeldzame rode bromfiets heeft hem nu een paar jaar. "Toen ik zestien werd mocht ik er één kopen van mijn moeder", vertelt de 70-jarige Jan Roks uit Sprundel.

"Hij koste toen elfhonderd gulden. Ik heb er vier jaar naar gezocht en toen eindelijk gevonden." Per jaar rijdt Roks er maar een paar honderd kilometer mee. "Ik ben er zuinig op." 

Om 11.00 uur is het tijd om te gaan rijden. De brommers worden gestart er ze vertrekken in groepjes. Op het kerkplein blijft een blauwe wolk hangen. Dat heb je met die oude brommers.