De politie in West-Brabant roept iedereen op om alert te zijn op babbeltrucs. Op donderdag 23 juni werden twee hoogbejaarde dames opgelicht door een vrouw die zich voordeed als thuiszorgmedewerkster. 

De slachtoffers in Hoogerheide en Roosendaal raakten daardoor geld en kostbare sieraden kwijt.

Bij een 80-jarige dame in Hoogerheide stond de oplichtster rond 12.00 uur aan de deur. De vrouw vertelde dat zij namens de thuiszorg een bezoekje bracht. De bejaarde liet haar binnen, waarna zij een gesprek voerden.

Waarschijnlijk drong toen een tweede persoon het huis binnen die de woning doorzocht op kostbaarheden. Daarbij werd een grote hoeveelheid sieraden weggenomen.

Werkwijze

Diezelfde middag bracht waarschijnlijk dezelfde dader een bezoek aan een 90-jarige vrouw in de wijk Tolberg in Roosendaal. Ook hier deed zij voorkomen dat zij van de thuiszorg was. Aan haar kleding was zij ook herkenbaar als medewerkster van deze sector.

Ondertussen maakte vermoedelijk een handlanger een groot geldbedrag en een aantal juwelen buit. Van de vrouw is een signalement bekend. Het gaat om een vrouw van 1.60 meter met een blanke huidskleur en donkerblond haar. De oplichtster is ongeveer 45 jaar oud.

Bellen

De politie raadt aan om altijd naar de legitimatie van personen te vragen die zonder afspraak aan de deur staan: "Uit beleefdheid laten mensen vaak onbekenden binnen in hun woning, maar onthoud dat dit zeker niet verplicht is. Werknemers van de thuiszorg kunnen zich altijd legitimeren en dat geldt ook voor medewerkers van allerlei andere instanties die bij u aan de deur komen."

Bij twijfel kan ook de instantie worden gebeld waarvoor de persoon zegt te werken. Wie vermoedt met een oplichter te maken hebben, kan de politie bellen. .

Om de kans op opsporing te vergroten, wordt gevraagd om zoveel mogelijk gegevens te noteren over de persoon die aan de deur stond. Op deze manier wordt de kans groter om deze bedriegers op te pakken.

Smoesjes

Oplichting door babbeltrucs komt steeds vaker voor. Onbekenden doen zich niet alleen voor als thuiszorgmedewerker, maar bijvoorbeeld ook als meteropnemer of reparateur. Via een smoes komen zij de woning binnen om er vervolgens vandoor te gaan met geld of andere waardevolle bezittingen.