Penningmeester jat 21.000 euro uit kas personeelsvereniging

De personeelsvereniging van de gemeente Rucphen heeft aangifte gedaan tegen de penningmeester. Reden is dat de medewerkster verdacht wordt van het verduisteren van 21.000 euro over een periode van vier jaar. De zaak kwam aan het licht na een integriteitonderzoek. 

Dat werd gehouden, nadat een interne controle daarvoor aanleiding gaf. Het gaat om geld dat is verdwenen uit de kas van de personeelsvereniging.

De betreffende medewerkster is inmiddels geschorst. Ook is zij geroyeerd als penningmeester van de personeelsvereniging.

"We zijn boos en teleurgesteld. Als vereniging voelen we ons bestolen. We doen allemaal keihard ons best om bijvoorbeeld leuke uitjes te organiseren voor het personeel en dan verwacht je zoiets niet", geeft voorzitter Mark Blom van de personeelsvereniging aan. Ook voelt hij zich geschaad in het vertrouwen dat de bestuursleden in elkaar hadden.

Valsheid in geschrifte

Uit onderzoek blijkt dat er verdachte transacties zijn geweest vanaf de rekening van de personeelsvereniging waarover geen verantwoording in de administratie kon worden afgelegd. Volgens Blom waren de jaarverslagen zo gemanipuleerd dat het wegsluizen van het geld ook niet opviel.

De betrokken medewerkster zou valsheid in geschrifte hebben gepleegd. De personeelsvereniging gaat proberen om de verdwenen 21.000 euro terug te halen. Als de aangifte leidt tot een rechtszaak, wordt de strafrechter verzocht om de penningmeester te veroordelen tot het vergoeden van de geleden schade.

Flinke klap

Ook bij het college van burgemeester en wethouders is het nieuws hard aangekomen. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr benadrukt dat er geen verduistering van geld van de gemeente heeft plaatsgevonden. Desalniettemin spreekt zij over een flinke klap.

"We zijn verontwaardigd en we vinden het heel erg dat de personeelsvereniging is benadeeld." De personeelsvereniging heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen.  

De financiële stukken worden onder een nieuwe penningmeester gerichter gecontroleerd. Voortaan vindt elk kwartaal controle plaats door steeds een wisselend bestuurslid.

Tip de redactie