Kastanjebloedingsziekte is beter beheersbaar

De kastanjebloedingsziekte lijkt beter beheersbaar te worden. De afgelopen jaren liet de gemeente Roosendaal vierhonderd aangetaste bomen kappen. In 2013 werden 730 zieke kastanjes geïnventariseerd. 

Gemeentewoordvoerster Lotte Deenik meldt dat er nu relatief weinig zieke bomen bijkomen. Daarmee grijpt deze boomaandoening minder hard om zich heen.

De gemeente Roosendaal houdt de kastanjebomen nog steeds scherp in de gaten. Daarvoor wordt een speciale aanpak gebruikt. 

"We behouden zoveel mogelijk gezonde bomen en de zieke halen we eruit. Dit voorkomt, dat de zieke bomen de gezonde bomen aantasten. Het komt ook voor dat bomen uit zichzelf herstellen. Andersom komt ook voor dat bomen gezond lijken en een terugval kijken", legt Deenik uit.

Vervanging

Gekapte kastanjebomen worden vervangen door andere bomen. Volgens Deenik komt voor elke gerooide boom minimaal één boom terug. Per saldo kwamen er meer bomen terug dan dat er gekapt waren. Hoewel er weinig zieke kastanjes meer worden gespot, duikt de ziekte af en toe weer op.

Recent zijn in de Kastanjeberg een aantal zieke bomen aangetroffen. In de Rubenslaan wordt binnenkort een dode kastanje gerooid. In het verleden gingen ook bomen tegen de vlakte op onder meer de Spoorstraat, de Stationsstraat, de Televisiestraat, de Rubenslaan en de Burgemeester Schneiderlaan.

Monumentale bomen

De gemeente probeert de monumentale bomen zoveel mogelijk te behouden. Dat is onder meer op de Spoorstraat het geval.

"Een aantal kastanjes blijft zeker behouden, maar er zijn er ook met een slechte conditie. De onaangetaste en gezonde blijven staan", meldt Deenik. Op andere plekken in het land wordt geëxperimenteerd met behandeling van zieke bomen.

Volwassen bomen ondergaan een warmtebehandeling. Daarbij pakken boomverzorgers de stam in en houden zij die een aantal dagen op hoge temperatuur. Mogelijk groeit de bacterie namelijk niet bij een temperatuur van veertig graden. De gemeente Roosendaal volgt deze ontwikkeling op de voet. Momenteel verkeren deze behandelingen nog in de experimentele fase.

Stroperige vloeistof

De kastanjebloedingsziekte komt sinds 2002 voor in Nederland. Toen kwamen de eerste meldingen binnen. Een paar jaar later brak de ziekte echt uit. Aangetaste kastanjes zijn te herkennen aan de roestbruine vochtige plekken. Daaruit komt een stroperige vloeistof.

De ziekte treft uitsluitend paardenkastanjes. Een bacterie veroorzaakt de bloedingen. Die nestelt zich in de cellen die verantwoordelijk zijn voor het voeden van de boom. Daardoor ontstaat een verstopping, waardoor er minder sap richting de bast stroomt. De bast gaat uiteindelijk rotten en sterft vervolgens af.

Tip de redactie