Kunstenaars voorzien dorpshuis in Sprundel van decoratie

De werken van zestien verschillende schilders en één fotografe in dorpshuis De Trapkes werden afgelopen zondag voor het eerst aan het publiek getoond.

Om de lege wanden, gangen, lokalen en trappen van het dorpshuis te voorzien van blijvende decoratie werd aan verschillende Sprundelse kunstenaars gevraagd of zij hun bijdrage wilden leveren. 

Buiten kwam de braderie in de Sint Janstraat zondag langzaam op gang. In De Trapkes druppelt het vol met genodigden die naar de opening van het project van de Kunstgroep Sprundel komen.

Eind vorig jaar vroeg Adrie van Ginneken van SKW Sprundel raad en daad bij Daniël de Bruin, oud-tekendocent van het Munnikenheide College. Het zou mooi zijn als er blijvende decoraties in de verschillende vertrekken van De Trapkes konden komen.

De Bruin is toen persoonlijk bij verschillende kunstenaars langsgegaan om hun medewerking te vragen. "Er is vijfenhalve maand hard en enthousiast aan gewerkt en de werken zijn een sieraad voor ons dorpshuis", verklaart Van Ginneken in zijn openingstoespraak.

Wethouder Cees Evers maakt in zijn toespraak een vergelijking met omliggende dorpen. "We weten dat Zundert het dorp is van de smokkelaars. Sint Willebrord is het dorp van de wielrenners en ik vind dat Sprundel het dorp moet worden van de kunstenaars."

Geschiedenis

Wim Blokland vertelt over het ontstaan van Sprundel. Hiermee geeft hij uitleg over het pronkstuk van de kunstgroep, het vijfluik Oud Sprundel. Dit enorme zwart-wit schilderij geeft weer hoe de Sint Janstraat er in 1778 uitzag. Deze 'heerbaan' ontstond ruim duizend jaar geleden als route tussen Aken en Bergen-op-Zoom langs Castellum Sprundelheim. Het schilderen van dit vijfluik was een hele klus.

"We hebben er met zijn vijven hard aan gewerkt", legt André Boeren uit. "Ieder keer als het slecht weer was gingen we naar de club om te schilderen." Samen met Deny van den Broek, Leo Roovers, Blokland en Antoinette Luijten hebben zij het voor elkaar gekregen om er één mooi geheel van te maken.

Het Sprundels Leesplangeske bestaat al enkele jaren als placemat. Het laat de schrijfwijze zien van een aantal in het Sprundels dialect voorkomende woorden. Dit Leesplangeske is door alle leden van de kunstgroep in drieëntwintig afzonderlijke schilderijen en één foto in het groot gereproduceerd. Voor veel Sprundelse bezoekers is dit een hilarisch moment van herkenning.

Dahlia

Tijdens een looproute door het gebouw worden alle kunstwerken getoond. Overal hangen schilderijen en foto’s. In een gang hangt een schilderij van de zestienjarige Carmen de Jong.

"Ik heb een dahlia geschilderd omdat die veel worden gebruikt bij het bloemencorso van Zundert." Aan de stijl is te zien dat ze zich heeft laten uitdagen door De Bruin. Hij vond namelijk dat de kunstenaars een beetje los moesten komen en best mochten gooien en spuiten met verf.

"Dit project voor De Trapkes was erg leuk om te doen. Het was hard werken en soms kwam er ineens weer een opdracht bij. Dan was het soms wel even stressen", bekent Els Hendrikx. Toch wordt het met een rondgang door het dorpshuis duidelijk. In Sprundel wonen echte kunstenaars.

De Bruin sluit in zijn speech dan ook af met de woorden: "Ik ben apetrots".

Tip de redactie