De 33e editie van de Roosendaalse halve marathon en 10 kilometer trok zondag veel deelnemers en bezoekers. De Keniaan Tomas Muke Kropp brak net niet het baanrecord met zijn tijd 1:04.05.

De snelste vrouw was Amy van den Broek. Ook de Rabobank 4EM was een geliefd onderdeel waar Eltjo van Mechelen van THOR de eerste prijs won.

Peter van Dorst, wedstrijdleider en vicevoorzitter van de organisatie was uitermate tevreden met deze grote opkomst: "Maar liefst 1.631 deelnemers voor de 10 kilometer, 734 voor de Halve Marathon en 526 voor de 4EM."

Ook dit jaar was de Kellebeek Jeugdloop georganiseerd met drie categorieën 6-7, 8-9 en 10-11 jaar. In totaal liepen er 113 kinderen mee. De eerste prijzen waren voor Imke van Zimmeren, Joy Gerrits en Jonas Gommers.

Engelse mijlen

Om klokslag 15.15 gaf René Kersten van de Rabobank het startschot voor de 4 Engelse Mijlen (bijna 6,5 kilometer). Maar liefst 400 scholieren liepen samen met nog 126 andere deelnemers.

De aanvoerder en tevens winnaar van de 4EM was Eltjo van Mechelen (THOR). De scholieren trainden wekelijks voor hun project 'Like to Run.' Onder de deelnemers werden ook nog zes keer twee toegangskaartjes voor de Efteling verloot.

10 Kilometer

Niemand minder dan Elizeba Cherono van THOR en winnares van de Halve Marathon in Berlijn, gaf het startschot om 16.30 uur voor de 10 kilometer en Halve Marathon. Elizeba staat vijfde op de ranglijst en loopt over twee weken het EK in Amsterdam.

"Ik train twaalf tot dertien keer per week, zo’n 160 km in totaal", vertelt de goedlachse 21-jarige Keniaanse. Haar landgenoot Alfred Cherop werd eerste op de tien kilometer en verbeterde zelfs zijn record met een winnende tijd van 29.20 minuten.

Tweede werd Roosendaler Tom Koetsenruijter (THOR). "Tom wou eigenlijk gaan tennissen maar omdat hij een jaar moest wachten ging hij maar lopen bij THOR", vertelde zijn moeder Petra. De Keniaan Thomas Muke Kropp zorgde voor enige spanning omdat het erop leek dat hij het baanrecord zou verbreken maar kwam net een halve minuut tekort. Tweede werd de Belg Stefan van den Broek en de derde plaats ging naar Jeroen van Damme (THOR).

Bijzondere lopers

De Haloa-lopers liepen ook dit jaar weer mee, zij liepen voor Stichting Evi. Nieuw dit jaar was de Bedrijvenloop.
De opbrengst van de halve Marathon was voor Stichting Het Raakt U. 

Maar er waren ook individuele lopers die een bijzonder doel hadden: Sjoerd Visser (59) uit Dordrecht liep 10 kilometer terwijl hij op 9 juni jl. nog een herseninfarct had gekregen.

Hij liep samen met zijn nicht Nina Heere (19) voor haar met Pasen plotseling overleden broer Joppe (16). Ook Jan Jacobs (57) liep ter nagedachtenis van zijn vriend Kees Moerenhout. En een wel heel bijzondere loper was Jan Bastiaanse (79 jaar) die voor de 32e keer de tien kilometer liep.