In de goed gevulde grote zaal van Schouwburg de Kring vond vrijdagavond de zesde uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs Roosendaal plaats.

De jury had een zware klus om de ruim negentig inzendingen te beoordelen en een lijst samen te stellen waar alle Roosendalers van 1 tot 15 juni hun stem konden uitbrengen. Er waren vijf genomineerden voor de Rabobank Cultuurprijs en twee nominaties voor de Jongeren Cultuurprijs.

De avond werd aan elkaar gepraat door Corné van Sprundel en de muzikale omlijsting werd verzorgd door de winnaar van de Jongeren Cultuurprijs van 2014: Start Spreading The News. De talentvolle Femmie Packbier ontroerde het publiek met twee prachtige dansuitvoeringen.

Warm hart voor cultuur

"Voor de Rabobank Cultuurprijs Roosendaal komen personen, verenigingen of instellingen in aanmerking die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie met een ruime lokale herkenning in of voor Roosendaal leveren. Doelstelling is om uit een zo groot mogelijk cultuurveld genomineerden te kiezen", zegt Ed Vreman, directievoorzitter Rabobank in zijn openingswoord.

"De prijs is een blijk van waardering en een steuntje in de rug. De clubkascampagne steunt jaarlijks zo’n vierhonderd verenigingen en stichtingen omdat de bank een bijdrage wil leveren aan vitaliteit binnen de samenleving."

Jury en stemmen

De jury, bestaande uit een zestal onafhankelijke leden met verschillende invalshoeken en een groot netwerk binnen het culturele script van Roosendaal, heeft alle inzendingen zorgvuldig beoordeeld.

Daarna was het de beurt aan de Roosendalers om hun digitale stem uit te brengen. Dit resulteerde in 1600 stemmen voor de Cultuurprijs en 700 voor de Jeugd Cultuurprijs.

Genomineerden

De aanwezigen konden op een ludieke wijze kennismaken met de genomineerden van deze avond. Corné van Sprundel had als taxichauffeur interviews afgenomen en deze filmpjes werden op een groot scherm getoond. Na ieder filmpje kwam er een muzikale hommage door Start Spreading The News.

Genomineerde waren: beeldend kunstenares Anita Ammerlaan, Project IJzersterk (rond overleden beeldend kunstenaar Kees Keijzer), Theatergroep Reflex, stadsdichter Leo Lotterman en Roosendaal Danst. Voor de Jongeren Cultuurprijs waren genomineerd: urban skateboarder Tom Onrust en de dansende broers Bohdy en Ohry Rottier.

En de winnaars zijn…

Alvorens juryvoorzitter Peter Steekelenburg de verlossende woorden sprak, kwam Platform R, winnaar Cultuurprijs 2014, met een prachtig initiatief. Hun 3-D printer printte ter plekke de Awards uit. Een rode C met Roos.

Tom Onrust en de broers Bohdy en Ohry Rotier wonnen de Jongeren Cultuurprijs (cheque ter waarde van 175 euro). "We zijn blij omdat we genomineerd zijn om dezelfde reden", aldus de stralende jongens.

Theatergroep Reflex, bestaande uit Joost Godschalk, Marloes Wiericx, Michael Graauwmans, Sandra de Clerq, en productieleider Bert Mathijssen, waren verrast. "We hadden het niet verwacht maar vinden het heel gaaf."