Archeologische vondsten bij werk aan Hoevense Hofstraat

De werkzaamheden aan het riool in de Hofstraat en de Bovendonksestraat zijn in volle gang.

De wateroverlast in Hoeven is al jaren een veelbesproken onderwerp. De oplossing lijkt nabij, want de werkzaamheden zijn van start gegaan. Een grootschalig project waarin sprake is van een gecombineerde reconstructie.

Het rioolwerk in de Hofstraat een de Bovendonksestraat was al aan vervanging toe, maar de gemeente maakt van de gelegenheid gebruik om de situatie te optimaliseren.

Er wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd waarbij het hemelwater gescheiden blijft van het afvalwater, zodat het niet zo intensief gereinigd hoeft te worden. Dat hemelwater kan opgeslagen worden.

Retentiekelder

Op het parkeerterrein tegenover Albert Heijn aan de zijde van Bovendonk wordt namelijk een retentiekelder aangelegd waar maar liefst 3000 kubieke meter water opgeslagen kan worden om na hevige regenval gefaseerd af te kunnen voeren.

Het milieuparkje dat op die locatie staat is tijdelijk verhuisd naar een groenstrook tegenover basisschool De Reuzelaar.

Voor de complete operatie en om de situatie te kunnen optimaliseren moeten een aantal bomen langs de Bovendonksestraat het veld ruimen. Het gaat onder andere om de eiken ter hoogte van de nummers 6 tot en met 20.

De wortels van deze bomen beschadigen keer op keer het trottoir en om die reden is besloten deze bomen te kappen. Dat geldt ook voor de zes essen nabij het voetbalveld. Een deel van andere bomen die moeten wijken worden herplant in de President Hopstakenlaan, ter hoogte van de bocht bij het Seminariebos.

Bierflesje met dop

De gemeente liet archeologisch onderzoek doen in de Hofstraat, omdat bekend was dat daar een oude herberg heeft gestaan. Maandagmiddag werd er een bijzondere vondst gedaan. In de stromende regen zochten archeologen naar bijzondere voorwerpen en met succes.

Ter hoogte van het parkeerplaatsje waar de retentiekelder wordt gegraven, is een waterput gevonden op een diepte van ongeveer tachtig centimeter. Ook vonden zij een leeg 19e eeuws bierflesje dat weliswaar nog steeds een dop heeft.

Extreme buien

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Er wordt gewerkt van de Hofstraat richting de rotonde Julianastraat/Achter ’t Hof. Iedere fase neemt ongeveer twee maanden in beslag en rond half november moeten de werkzaamheden achter de rug zijn.

Wethouder Peter Bons beseft dat het aardig wat overlast voor omwonenden en gebruikers met zich meebrengt: "We proberen het allemaal zo veel mogelijk te beperken, maar het is heel ingrijpend en het zal voor veel ongemakken zorgen. Maar als het straks allemaal gebeurd is, zal een ieder daar blij mee zijn. Het ziet er mooier uit en er is ongetwijfeld minder wateroverlast. We kunnen niet beloven dat Hoevenaren nooit meer natte voeten hebben, maar dit is de allerbeste oplossing. Extreme buien, daar kun je je niet tegen wapenen. Toch heb ik er alle vertrouwen in", besluit Bons.

Tip de redactie