Sjoerd Stevens laat oude school meegenieten met zijn avonturen met Nuna

De kinderen van de bovenbouw van basisschool de Bukehof kijken hun ogen uit. Nuna de futuristische vierwieler op zonnecellen van het Nuon Solar Team staat zowaar midden op hun schoolplein. 

Teamleider Sjoerd Stevens had, als oud-leerling, zelf contact opgenomen met zijn vroegere school om tekst en uitleg te mogen geven over zijn huidige bezigheden. Dichterbij de toekomst kunnen de leerlingen van de Bukehof haast niet komen. Deze is zelfs onder handbereik, alleen is aanraken van de uiterst kostbare zonnewagen uit den boze.

Schooldirecteur Manfred Werger is duidelijk in zijn nopjes met het bezoek: "We zijn niet voor niets een 'voorsprongschool' qua techniek en wetenschap, waar we veel aandacht aan besteden. En we treden graag buiten de paden. De komst van dit team sluit hier heel goed bij aan."

Warm

Het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft bouwt al sinds 2001 zonneauto’s. En met veel succes: de afgelopen jaren werd met Nuna – zoals de auto’s heten – maar liefst zeven maal de prestigieuze Bridgestone World Solar Race in Australië gewonnen. Om andere landen uit te dagen heeft deze race nu zelfs als bijnaam 'Take on the Dutch' gekregen.

Teamleider van het negenkoppig team rond Nuna is de 25-jarige oud-leerling van de Bukehof Sjoerd Stevens. Samen met teamgenote Winnifred Noorlander (22) bezoekt hij zijn oude school om uitgebreid te vertellen over de bouw en de ontwikkeling van de wagen, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met duurzaamheid en techniek én om ze warm te krijgen voor het later volgen van een technische studie.

Zelf

"Hoewel ikzelf niet studeer aan de TU in Delft, maar bedrijfskunde volg in Rotterdam, was ik toch erg geïnteresseerd om mijn studie te combineren met iets technisch. Via via en na een open sollicitatie hebben ze mij aangenomen binnen het team," legt Sjoerd uit.

"Elk jaar is er een andere teamsamenstelling. Je loopt dan een half jaartje mee met het oude team en daarna ben je een heel jaar bezig om de wagen zo goed mogelijk door te ontwikkelen en deel te nemen aan de races," vult zijn collega Winnefred aan. "We regelen daarbij alles zelf, van sponsoring tot en met het kleinste onderdeeltje van de auto."

Lood

Het team gaat de hele wereld over en bereidt zich momenteel voor op de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika eind september dit jaar. "Wie in acht dagen de grootste afstand aflegt heeft de race gewonnen. Elke drie uur is er dan een controlstop en moet ervan chauffeur gewisseld worden. Bovendien moet elke chauffeur 80 kilogram wegen. Is hij lichter dan krijgt hij lood omgehangen," lacht Winnefred.

Ook deze race heeft het team rondom Nuna in 2014 al eens gewonnen. "Nederland telt echt mee in het solarracen, omdat we een jaar niet studeren en full time bezig kunnen zijn met het ontwikkelen van de auto. Alle energie en tijd die we hebben stoppen we hierin," verklaart Sjoerd nader.

Rijtjeshuis

Sjoerd geeft binnen in de techniekklas een presentatie over het ontstaan en de verdere ontwikkeling van Nuna. "Ons team bouwt momenteel aan de Nuna 8, maar alle overige Nuna's zijn er nog. Ze worden gebruikt voor onderdelen, verdere ontwikkelingen en promotie zoals bijvoorbeeld vandaag hier in Oudenbosch."

Winnefred geeft ondertussen een zeer leergierige groep kinderen enthousiast tekst en uitleg bij de wagen zelf, die onder een uitbundig schijnend zonnetje staat te stralen op het schoolplein. "De wagen die we vandaag meegebracht hebben is de Nuna 7, die zowel in Zuid Afrika (2014) als in Australië (2015) de eerste prijs behaalde," merkt ze daarbij op.

Verder komen we onder andere te weten dat er aan de races 40 teams meedoen, dat de accu slechts 20 kilogram weegt, dat er gas gegeven wordt via een handel aan het stuur, en dat de kostprijs van de wagen niet verteld mag worden.

"Voor de kosten van het zonnepaneel alleen al, bestaande uit 391 zonnecellen, kun je een behoorlijk rijtjeshuis kopen," licht Winnefred toch een tipje van de sluier op.

Helm

Hoewel je de wagen onder geen beding aan mag raken, mogen Max van Brakel en Quinten Mollen als winnaars van een door Winnefred geleide quiz er wel even inzitten. Als compensatie mogen alle andere leerlingen ook even de helm opzetten en is er nog volop tijd voor het maken van toch wel unieke foto’s.

Tip de redactie