Rucphen krijgt nieuw zwembad en nieuwe sporthal

De gemeente Rucphen gaat zelf een sportcomplex met zwembad bouwen nadat het niet lukte om een derde partij te vinden die de bouw van het complex op zich wilde nemen.

"Rucphen moet gewoon een zwembad hebben", stelt wethouder Martien de Bruijn tijdens de presentatie van de kadernota. Het nieuwe binnenbad moet in 2020 gerealiseerd worden. 

Het buitenbad De Vijfsprong in Rucphen is sterk aan vervanging toe. "Dat zwembad heeft ouderdomskwalen. Dat kun je niet oneindig onderhouden", legt wethouder De Bruijn uit.

Sluiting van De Vijfsprong werd vorig jaar nog door de gemeente voorkomen. De gemeente heeft in de kadernota vastgesteld het zwembad nog tot 2019 financieel te ondersteunen. Dan moet het nieuwe binnenbad er komen.

Financieel

De gemeente Rucphen heeft bewust gekozen voor een binnenbad en geen buitenbad. "Dat is puur een financiële keuze. Een buitenbad onderhoud je eigenlijk voor twintig dagen gebruik per jaar. Een binnenbad wordt het hele jaar door gebruikt", vertelt wethouder de Bruijn.

Ook gaat er een sporthal gebouwd worden. Wat deze hal precies in gaat houden is nog niet bekend. De gemeente wordt eigenaar van het nieuwe pand, maar zal de exploitatie privatiseren.

"Door een modern zwembad te bouwen en goede afspraken te maken, houden we de kosten laag." Verder is er nog geen informatie over de kosten van het plan. Hier zal binnenkort meer bekend over worden.

Binnentuin

De bouw van het binnenbad met sporthal moet een impuls bieden voor het uitgebreide project van de Binnentuin. De plannen voor de uitgebreide toeristische recreatie op de Binnentuin kennen inmiddels wel kleine wijzigingen.

"We hoopten één of enkele ondernemers te kunnen vinden die het hele project op zich wilde nemen. Dat is niet gelukt. Het project wordt daarom meer gefaseerd. Aan de plannen is echter geen afbreuk gedaan. Er komen nog steeds 150 vakantiehuisjes, een wielerbaan etcetera", aldus wethouder De Bruijn.

De nieuwe sporthal is niet gericht op de toeristische sector, maar op de eigen inwoners van de gemeente Rucphen.

Tip de redactie