Schuldhulpverlening maakt plaats voor hulp bij financiële zorgen

De traditionele schuldhulpverlening is niet meer. Nog steeds kunnen Halderbergenaren die het financieel gezien niet (dreigen te) redden, aankloppen bij de gemeente, maar voortaan gaat het om ‘hulp bij financiële zorgen’. 

Volgens wethouder Jan Paantjens is er een verschuiving te bespeuren in de mensen die zich aanmelden qua leeftijd en opleiding. "Steeds meer jonge mensen met een diploma op zak zijn genoodzaakt bij ons aan te kloppen", zegt hij. Halderberge heeft 27 vrijwilligers die mensen met financiële zorgen kunnen begeleiden.

Schuldhulpverlening is reeds een bekend begrip, maar toch hanteert Halderberge liever een andere term. Nu er een nieuw beleidsplan opgesteld moet worden, omdat dat van vier jaar geleden vernieuwd dient te worden, maakt de gemeente van de gelegenheid gebruik om de term hulp bij financiële zorgen meer bekendheid te geven.

"We kiezen niet zomaar voor die wijziging", legt wethouder Jan Paantjens desgevraagd uit. "Je ziet vaak dat mensen, ook als ze geen schulden hebben, vragen hebben over financiële zaken. Daarom is schuldhulpverlening niet de juiste benaming."

Fraude 

Ook als er wel al sprak is van opgebouwde schulden, kunnen de 27 vrijwilligers begeleiding bieden. "We willen samen kijken wat we kunnen doen. De schulden moeten wel regelbaar zijn, dus niet veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld fraude of een andere boete. Ook moet degene erg gemotiveerd zijn om de situatie te veranderen. We moeten niet het gevoel hebben dat het slechts een tijdelijke oplossing is", zegt Paantjens.

Schoenendoos

In het verleden gingen de vrijwilligers vooral aan de slag om de problemen op te lossen, maar nu wordt er ook in de preventieve sfeer gewerkt.

"Door de bekendheid die het nu heeft, kloppen mensen steeds vroeger aan. Dus eigenlijk voordat er torenhoge schulden zijn. Dat is natuurlijk een goede zaak. De vrijwilligers gaan kijken wat de tand van zaken is, duiken in de schoenendozen met onbetaalde rekeningen waar toch wel vaak sprake van is en helpen de administratie op orde te brengen", legt hij uit.

Cursus

Inwoners van Halderberge kunnen zelf contact opnemen met de gemeente, in sommige gevallen bemiddelt het Werkplein als een lastige financiële situatie aan het licht komt.

Onderdeel van het beleidsplan blijft de succesvolle cursus Rondkomen met Inkomen. "In principe kan iedereen die dat nodig vindt deze cursus volgen. Ook hier werken we in de preventieve sfeer. Inwoners leren met geld om te gaan, keuzes te maken en overzicht te houden. Dat is vaak de basis dus vandaar dat wij die cursus blijven aanbieden", zegt Paantjens. "Zo hopen we dat zo min mogelijk mensen échte financiële zorgen krijgen."

Tip de redactie