WildeSoortenWeekend op Visdonk

ROOSENDAAL – Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het weekend van 17 en 18 juni. De Roosendaalse Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) houden een WildeSoortenWeekend. 

Op en rond Landgoed Visdonk houden de KNNV en het IVN een grote variëteit aan activiteiten tijdens het weekend. Zo hopen de organisaties hun liefde voor de natuur over te brengen aan de inwoners van Roosendaal.

Invloed

“In de natuur heeft alles invloed op elkaar. Het is niet zo dat er gewoon wat plantjes groeien en dieren leven en dat is het. Alles heeft effect op elkaar”, legt Linda van Meer uit, lid van de KNNV en deel van de organisatie van het WildeSoortenWeekend. Met het tweedaagse evenement wil het KNNV samen met het IVN mensen bewust maken van de natuur om hen heen. Dit doen zij via activiteiten voor jong en oud.

Activiteiten

Op vrijdagavond start het WildeSoortenWeekend met diverse lezingen in MEC T-huis Visdonk. Liefhebbers kunnen onder andere presentaties bijwonen over planten in de stad en libellen en vlinders in Visdonk. Die avond starten ook de eerste excursies. In het donker gaan deelnemers onder leiding van een gids mee op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders.

Op zaterdag vinden er naast activiteiten gericht op volwassenen ook doe-activiteiten plaats voor kinderen, zoals het scheppen naar waterdiertjes. Kinderen verdienen door deel te nemen aan de activiteiten punten, waarmee ze kunnen sparen voor een WildeSoortenWeekend-Diploma.

Naast de excursies en doe-dingen is de inventarisatie van de biodiversiteit een belangrijk onderdeel van het evenement.

Inventarisatie

“Als KNNV en IVN zijn we heel het jaar bezig met inventariseren wat er allemaal in de Roosendaalse natuur leeft. Tijdens het WildeSoortenWeekend willen we  hier het publiek bij betrekken”, legt Van Meer uit.

Bij een dergelijke inventarisatie brengen mensen in kaart welke planten en dieren in de natuur te vinden zijn, ook wel de biodiversiteit genoemd. Dat kan op verschillende manieren. “Bij planten werk je met een afstreeplijst, maar dat werkt natuurlijk niet bij zoogdieren. Die inventariseren we met behulp van het zoeken naar sporen en het inzetten van nachtcamera’s. Insecten en vlinders kun je beter lokken. Dat kan bijvoorbeeld met licht of met stroop”, legt Van Meer uit.

De KNNV en het  IVN motiveren mensen bovendien om ook thuis mee te inventariseren. Dat kan via www.tuintelling.nl “Meedoen aan tuintellingen kan heel het jaar door. De informatie die mensen zelf verzamelen in hun tuin is heel waardevol voor ons. Zo leren wij meer over de Roosendaalse natuur.”

Samenwerking

Het WildeSoortenWeekend is een samenwerking van de KNNV en IVN Roosendaal. Beide organisaties draaien volledig op vrijwilligers. “Er zitten wel verschillen in onze doelstellingen en werkwijze, maar uiteindelijk zijn het allemaal gewoon mensen met een hart voor de natuur”, stelt Van Meer.

Het is niet de eerste keer dat de verenigingen de handen ineen slaan, zo organiseren ze samen tweewekelijkse excursies. Met dit nieuwe evenement hopen de KNNV en het IVN wederom veel mensen enthousiast te krijgen over de diversiteit van de Roosendaalse natuur.

Informatie

Het WildeSoortenWeekend is een initiatief van KNNV Roosendaal en  IVN Roosendaal. Het weekend gaat van start op vrijdag 17 juni om 20.00 uur in het MEC T-huis, Dennenscheerderdreef 11. Alle activiteiten vinden plaats op 17 en 18 juni op en rond Landgoed Visdonk. Ga voor meer informatie naar www.knnv.nl/roosendaal of www.ivn.nl/afdeling/roosendaal.

Tip de redactie