Snelle treinverbinding met Antwerpen nog ver weg

Er is nog steeds geen zicht op een toekomstige snelle treinverbinding tussen Antwerpen en Roosendaal. Vanaf volgend jaar rijdt de Beneluxtrein die nu nog via Roosendaal rijdt voortaan via Breda naar België.

Daarmee houdt Roosendaal alleen een langzame stoptreinverbinding over met Antwerpen. Wethouder Cees Lok van Bereikbaarheid en Mobiliteit heeft inmiddels een brief gestuurd naar staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Volgens hem heeft het ministerie geregeld aangegeven inspanningen te leveren voor het behoud van een internationale trein tussen Roosendaal en Antwerpen. In november 2015 gaf de minister nog aan goede mogelijkheden te zien om dit jaar nog met een oplossing te komen.

Meerdere partijen uit België en Nederland zouden gezamenlijk bekijken hoe deze spoorverbinding kon worden ingevuld. Inmiddels zijn er zes maanden verstreken en heeft Lok nog niets vernomen.

Overleg

In de brief vraagt Lok wat de resultaten zijn van het overleg van de afgelopen zes maanden.
Daarnaast doet hij zijn beklag. In de laatste Kamerbrief over de parlementaire enquête naar de mislukking van hogesnelheidstrein Fyra wordt namelijk geen aandacht besteed aan de verbinding Roosendaal-Antwerpen.

Hierover zouden wel toezeggingen zijn geweest. Lok wijst de staatssecretaris er op dat er op 2 juni een rondetafelgesprek staat gepland over de NS-strategie en de treinverbindingen met België. Tijdens deze bijeenkomst verwacht de wethouder nu echt duidelijkheid.

Fyraflop

Het opvullen van een internationale treinverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen is al sinds 2007 onderwerp van gesprek. Toen werd duidelijk dat de Beneluxtrein ging verdwijnen door de komst van de hogesnelheidslijn. De Fyra reed vanaf december 2012 via Breda, maar bleek al gauw een grote flop.

De treinen waren onveilig en werden na veertig dagen weer uit dienst genomen. Sindsdien rijdt er een alternatieve Beneluxtrein via Roosendaal naar België. Naar verwachting gaat deze trein vanaf april 2017 langs Breda rijden.

Meer reistijd

Daarmee raakt Roosendaal definitief de intercity met Antwerpen kwijt. Dat betekent dat reizigers uit de regio’s Roosendaal, Bergen op Zoom en Zeeland voortaan meer reistijd kwijt zijn om in België te komen. Volgens Lok kan een nieuwe treinverbinding relatief makkelijk worden ingesteld, doordat er al een bestaande lijn richting België ligt.

Tip de redactie