De gemeente Rucphen kan verder werken aan de verlenging van de Vosdonkseweg en de Helakkerstraat. Deze projecten maken deel uit van de Omleiding Rucphen. 

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de bestemmingsplannen. In totaal hadden acht partijen beroep aangetekend tegen de twee projecten. De twee wegen worden uitgebreid om de dorpskommen van Sint Willebrord, Sprundel en Rucphen te ontlasten.

De Raad van State deed in augustus 2015 een tussenuitspraak. Hierbij werd de Rucphense gemeenteraad in twee gevallen gevraagd om een extra onderbouwing.

Voor de Vosdonkseweg werd gevraagd om een extra akoestisch rapport. De raad moest voor de Helakkerstraat beter uitleggen waarom de voorkeur voor de verlenging van de weg uitging naar een bocht tegenover een recht tracé.

Bocht

De gemeente koos voor de bocht, omdat de weg anders terecht komt in een cluster van woningen. Daarvoor gelden strengere geluidseisen. Ook is het verkeerstechnisch gezien de kortste weg. Een agrariër was het daar niet mee eens, omdat de weg voor een gedeelte over zijn grond ging.

De gemeenteraad is in de vergadering van 16 december akkoord gegaan met de twee onderbouwingsrapporten. De raadsleden hielden daarbij vast aan de keuze voor een bocht in de Helakkerstraat. De twee rapporten gingen daarna naar de Raad van State.

Blij

Wethouder Martien de Bruijn is in zijn nopjes met de uitspraak:

"Voor alle partijen ben ik blij dat er nu duidelijkheid is omtrent de bestemmingsplannen. Er moet nog het nodige gebeuren, maar aanleg van beide doortrekkingen in 2017 lijkt me nu haalbaar." Dit jaar gaat al wel de Bernhardstraat op de schop. Deze weg wordt verbreed, omdat er straks meer verkeer overheen komt.

In het project voor de Bernhardstraat is ook een vrijliggend fietspad opgenomen, maar hiervoor loopt nog een procedure bij de Raad van State.

In de tussentijd wordt de Bernhardstraat voorzien van fietssuggestiestroken. Een andere belangrijke stap is de sloop van tenniscentrum Rico in Sint Willebrord. Die verhuist naar de Binnentuin in Rucphen. Als het gebouw is verdwenen, is er plaats voor een weg.