Avans Hogeschool brengt het hbo-onderwijs naar Roosendaal. Vanaf november 2017 ontwikkelt Avans in samenwerking met de Regionale Onderwijs Instellingen (ROC’s) en HZ University of Applied Science een tweejarig hbo-programma waarbij studenten in twee jaar tijd hun ‘associate degree’ (Ad) kunnen halen.

Dit is een wettelijk erkende opleiding in het hbo die zich met name richt op studenten vanuit het mbo.

De ‘associate degree’ vult het gat op tussen de MBO4-opleiding en de vierjarige hbo-bachelor. Veel MBO-afgestudeerden willen wel doorstromen naar het hbo-onderwijs, maar zien op tegen de duur van de opleiding.

Via een Ad-opleiding kunnen mbo’ers hun vakmanschap in twee jaar tijd toch naar een hoger niveau tillen. Dit is voor Avans ook de belangrijkste doelgroep.

"De Ad maakt voor hen een vervolgopleiding na het Mbo toegankelijker", zegt een woordvoerder van Avans.

Niveau

De tweejarige opleidingen vormen geen volwaardige bacheloropleidingen. Wel kunnen studenten na de ‘Ad’ verder studeren en alsnog in twee of drie jaar tijd het hbo-bachelordiploma halen. De ‘associate degree’ ligt qua niveau tussen het mbo en het hbo.

Niet alleen mbo-afgestudeerden worden toegelaten tot de Ad-opleidingen. Ook personen met een havo- of vwo-diploma kunnen zich inschrijven voor een 'Associate degree'.

De Ad-studies worden praktijkgericht vormgegeven. Studenten werken veel in stagesettingen bij bedrijven.

Werkveld

Op dit moment is nog niet bekend wat voor opleidingsrichtingen Avans gaat aanbieden. Deze studies worden vormgegeven in samenwerking met ROC Scalda en HZ University of Applied Science, voorheen Hogeschool Zeeland.

Ook regionale werkgevers brengen een stem in bij wat voor studies passen bij het werkveld. De komende tijd treden Avans en de samenwerkingspartners in overleg over de verdere invulling.

De nieuwe opleiding vestigt zich aan de Oostelijke Havendijk. Daar is ook al het Kellebeek College gevestigd waar studenten een opleiding op mbo-niveau kunnen volgen.

Volwaardig instituut

Avans start in Den Bosch ook een volwaardig instituut voor Ad-opleidingen.

De hogeschool biedt al wel Ad-opleidingen aan in deeltijd voor onder meer werkenden die in deeltijd willen studeren. In de nieuwe opleidingsvestigingen wordt deze onderwijsvorm in voltijd aangeboden.