De Samen Tegen Armoede-teams (STA-teams) zijn een vast begrip in de wijken Kalsdonk en Burgerhout. Drie jaar geleden werd het initiatief opgericht om mensen die in financiële of sociale armoede verkeren steun te bieden. I

Inmiddels zijn er 25 vrijwilligers actief in de wijken. Het succes lijkt geen grenzen te kennen.  Opdrachtgever WijZijn Roosendaal breidt de teams nu uit naar andere wijken in Roosendaal. Hiervoor zijn veel nieuwe vrijwilligers nodig.

Met wekelijkse bijeenkomsten voor de vrijwilligers in Gezondheidsplein Kalsdonk en huisbezoeken bij de buurtbewoners is het STA-team niet meer weg te denken uit de wijk Kalsdonk. Via een uitgebreid netwerk van contacten en instanties krijgt het team meldingen binnen van gevallen van armoede.

Het maakt daarbij niet uit of het gaat om financiële moeilijkheden of om sociale problemen zoals eenzaamheid. Het STA-team biedt steun aan alle inwoners van de wijk die daar behoefte aan hebben.

Uitbreiding

Omdat de STA-teams zo’n succes zijn, heeft opdrachtgever gemeente Roosendaal besloten de teams uit te breiden naar de wijken Langdonk en Westrand. Hiervoor zal samengewerkt worden met lokale initiatieven die al actief zijn in de buurten.

"Een uitbreiding betekent niet dat we het concept van de STA-teams daar van bovenaf ineens gaan neerleggen. Het is juist belangrijk dat de teams echt in de wijk komen te staan", legt Edwin Spitters uit, coördinator van de teams. Voor de nieuwe teams is hij hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die drie tot zes uur per week beschikbaar zijn voor het team.

"Eigenlijk wijzen we nooit iemand af. Iedereen heeft zijn kracht. Zolang het hart maar op de juiste plek zit."

Ontstaan

Drie jaar geleden ontstond vanuit de wijk Kalsdonk het initiatief om een kerstmaaltijd te houden voor mensen met een smalle beurs. Het grote succes van de avond motiveerde vrijwilligers om deze steun op een structurele manier door te zetten.

Petra, vrijwilligster van het eerste uur, is trots op wat de STA-teams hebben bereikt. "Hoe langer we dit doen en hoe groter ons netwerk wordt, des te meer deuren we kunnen openen." De groep kent inmiddels vele succesverhalen. Zo vertelt één van de vrijwilligsters over een 94-jarige vrouw die zo vervreemd was van de digitale wereld, dat ze ook haar financiën niet meer kon beheren. Het STA-team voorkwam dat de vrouw uit huis werd gezet.

Spitters legt uit hoe belangrijk de veilige omgeving is die de teams creëren. "Je komt bij mensen achter de voordeur. Dan zie je zoveel meer dan wanneer iemand op een spreekuur komt. Je kunt dan veel meer voor ze betekenen."

Vrijwilligers

Het STA-team is bijna volledig berust op vrijwilligers. "Het is een bijzonder diverse groep. Dat werkt ook fijn, want zo kan ik mensen aan elkaar matchen die echt iets aan elkaar hebben", legt Edwin Spitters uit.

Alle vrijwilligers hebben hun eigen motivatie om in het team te zitten. Een deel van de groep is het leven in armoede niet onbekend.

"Als je zelf in zo’n positie zit, dan snap je veel beter wat dat inhoud. Je kunt dan mensen beter helpen. Dat is enorm waardevol om te doen", vertelt één van de vrijwilligsters. Het STA-team ziet de toekomst van het initiatief dan ook zonnig tegemoet.