Terreurverdachten op vrije voeten gesteld

Alle verdachte mannen die op 25 april en 6 mei in Roosendaal werden aangehouden op verdenking van de financiering van terrorisme, witwassen, mensenhandel en verboden wapenbezit zijn vrijdag vrijgelaten. 

Dat heeft de officier van justitie besloten. Er is te weinig bewijs om de verdachten nog langer vast te houden. Wel blijven zij verdacht in het onderzoek.

De zaak kwam vorige week woensdag groot in het nieuws toen NPO-programma ‘Onder de radar’ beelden uitzond van de arrestaties. Ook werd bekend gemaakt dat de mannen die opgepakt werden mogelijk een terroristische aanslag zouden hebben willen plegen in Amsterdam.

Tot nu toe is echter niets gebleken van voorbereidingen van een aanslag. Ook is uit onderzoek door het NFI vast komen te staan dat ‘de onbekende stof’ die bij één van de verdachten werd aangetroffen geen explosieve stof is.

Het team richt zich nu op onderzoek aan gegevensdragers. Dit onderzoek neemt geruime tijd in beslag. Ook is het team op zoek naar de onbekende persoon die de melding heeft gedaan.

Aanhoudingen

Op 25 april werden vier verdachten aangehouden bij invallen door de politie in Roosendaal. Eén van hen bleek illegaal in Nederland. Hij werd overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

De andere drie betroffen een 57-jarige man en 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 50-jarige Roosendaler. In één van de woningen werd een aanzienlijk geldbedrag aangetroffen en een onbekende stof.

Uit voorzorg is deze door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) uit de woning verwijderd. Op 6 mei meldde een 39-jarige man zich in dit onderzoek op het politiebureau. Ook hij werd aangehouden.

Machtsvertoon

In april viel de politie met veel machtsvertoon verschillende panden binnen in Roosendaal. Dat gebeurde in een loods aan de Leemstraat en in woningen aan de Mathildadonk en de Telefoonstraat.

In één van de huizen troffen agenten een geldbedrag van 100.000 euro aan. Advocaat Ed Manders die één van de verdachte bijstond liet weten het belachelijk te vinden dat beelden van de arrestaties en de politiebriefing van de zaak op tv werden uitgezonden.

Volgens hem mocht zijn cliënt geen contact hebben met de buitenwereld en is het vreemd dat er wel beelden op tv zijn getoond.

Tip de redactie