Ophef over uitzending 'Roosendaalse terreurcel'

Advocaat Ed Manders vindt het belachelijk dat NPO-programma Onder de radar woensdag beelden uitzond van de arrestaties van twee terreurverdachten in Roosendaal.

Op tv konden kijkers zien hoe de politiebriefing verliep en hoe twee personen met veel vertoon werden aangehouden.

In de uitzending werd ook bekend dat de vermeende terreurcel een aanslag zou hebben willen plegen in Amsterdam. Manders staat een verdachte bij in de case die inmiddels bekend staat als de 'Roosendaalse jihadzaak'.

De advocaat wijst er in de Telegraaf op dat zijn cliënt in beperkingen zit: "Dat betekent dat verdachten met niemand anders contact mogen hebben dan met de advocaat. Ik mag zelf niks inhoudelijks over de kwestie zeggen, anders krijg ik problemen. Het is te gek voor woorden dat iedereen volop in beeld komt."

Machtsvertoon

In april viel de politie met veel machtsvertoon verschillende panden binnen in Roosendaal. Dat gebeurde in een loods aan de Leemstraat en in woningen aan de Mathildadonk en de Telefoonstraat.

In één van de huizen troffen agenten een onbekende stof en een  geldbedrag van 100.000 euro aan. De gevonden substantie wordt onderzocht op explosiviteit. Onder de arrestanten bevonden zich de 57-jarige Samir O. uit Roosendaal en een 44-jarige jihadstrijder uit Egypte.

De laatste persoon was eerder het land al een keer uitgezet. Hij zou Nederland opnieuw zijn binnengekomen door met een Syrisch paspoort door de Balkanlanden te reizen. De verdachte is inmiddels overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Mogelijk zou deze maand financieel zijn onderhouden door Samir O.

Onschuldig

De Volkskrant meldt inmiddels dat de opgepakte verdachten onschuldig zouden zijn. Op basis van gesprekken met anonieme personen die betrokken zijn bij het politieonderzoek wordt geconcludeerd dat de beschuldiging van het voorbereiden van een terreuraanslag in Amsterdam niet hard kan worden gemaakt. 

De arrestanten zouden "zich wel in het criminele circuit" bevinden, maar niet actief betrokken zijn bij terreur.

Tip de redactie