Overeenkomst voor bouw dorpshuis Rucphen gereed

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rucphen en het bestuur van Stichting SKW Rucphen hebben afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst getekend over de nieuwbouw van nieuw buurthuis Agora. 

In de overeenkomst zijn afspraken opgenomen welke partij verantwoordelijk is tijdens de bouw en de periode erna.

De nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) wordt gerealiseerd in het centrum van Rucphen. Het dorpshuis komt op de plek waar vroeger het oude gemeentehuis stond. Die werd vorig jaar gesloopt.

De braakliggende locatie wacht inmiddels op de eerste bouwwerkzaamheden.

Verantwoordelijkheid

De gemeente heeft met het SKW Rucphen afgesproken dat zij verantwoordelijk zijn voor de nieuwbouw. Daarna is het SKW aan zet. Zij nemen het gebouw over, zodra de accommodatie helemaal gereed is.

"We zijn verheugd dat in goed overleg de samenwerkingsovereenkomst tot stand is gekomen. Een belangrijke stap in het proces", geeft wethouder Cees Evers aan.

Huurovereenkomst

In een later stadium sluiten het SKW en de gemeente Rucphen nog een huurovereenkomst af. Het SKW Rucphen zal uiteindelijk met Stichting de Vaart fuseren om gezamenlijk het nieuwe dorpshuis uit te baten.
De naam van de twee organisaties wordt dan veranderd in ‘Stichting Agora’.

Inmiddels heeft de aanbesteding voor de nieuwbouw plaatsgevonden. Binnenkort wordt de naam bekend van het bedrijf dat het dorpshuis mag gaan bouwen.

Bouwbedrijven

Onlangs stelde de gemeenteraad nog 470.000 euro extra beschikbaar voor de bouw van de MFA. Dat was nodig, omdat de bedragen van inschrijving voor de aanbesteding hoger bleken uit te vallen. Dat kwam, omdat de economie aantrekt. De afgelopen jaren zijn veel bouwbedrijven omgevallen.

De overgebleven ondernemers hebben een goed gevulde portefeuille, waardoor zij meer geld kunnen vragen. De bouw van het dorpshuis duurt naar verwachting ongeveer een jaar.

Sportzaal

De MFA krijgt een grote zaal en een aparte gymhal. In het huidige buurthuis de Vaart is niet altijd ruimte om te sporten, doordat de sportzaal ook als evenementenruimte fungeert.

De jeugdactiviteiten vinden plaats in Jeugdhuis de Louwen. Na oplevering van Agora verhuizen naar verwachting alle clubs mee naar het nieuwe dorpshuis. De Vaart en de Louwen zullen daarna worden gesloopt.

Tip de redactie