Huisartsenpost Roosendaal mogelijk ’s nachts dicht

De huisartsenpost in Roosendaal gaat tijdens de nachtelijke uren mogelijk dicht. Stichting Huisartsenposten West-Brabant onderzoekt de mogelijkheid om patiënten dan te verwijzen naar de post bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. 

Volgens de stichting stijgt het aantal zorgvragen, terwijl het beschikbare budget ‘geen gelijke tred’ houdt.

Volgens de organisatie van de huisartsenposten worden de consulten ook steeds complexer.

"Het is de verwachting dat dit alleen nog maar verder zal toenemen", geeft een woordvoerder aan. Volgens de stichting is de groei van de grenzen bij de huisartsenposten inmiddels bereikt en moet er worden gekeken naar de mogelijkheden om de zorg beter te concentreren.

Samenwerken

Dat zou betekenen dat huisartsenposten nauwer moeten samenwerken. Inmiddels is de stichting gestart met een meerjarenplan waarin wordt gekeken naar mogelijkheden om zorg ‘slimmer’ te organiseren. 

Dt houdt ook in dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden om posten voor spoedeisende hulp te sluiten. Een woordvoerder wijst erop dat in het verleden is gebleken dat ziekenhuizen ook goed kunnen samenwerken. Dat bleek ook toen de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis in Bergen op Zoom door een brand moest sluiten.

De Eerste Hulp in Roosendaal ving deze patiënten toen op: “Deze goede ervaringen worden nu meegenomen om te bezien of het sluiten van een huisartsenpost wat betreft consulten gedurende de nachtelijke uren een haalbare optie is.”

Uitwijken

Dat zou betekenen dat patiënten voor nachtelijke hulp voortaan niet meer op de post bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal terecht kunnen, maar moeten uitwijken naar Bergen op Zoom. Dat geldt ook voor mensen uit omliggende gebieden.

De huisartsenpost in Roosendaal bedient ook patiënten uit Dinteloord, Fijnaart, Heijningen, Heerle, Klundert, Kruisland, Nispen, Noordhoek, Oud Gastel, Oudemolen, Roosendaal, Stampersgat, Standdaarbuiten, Willemstad, Wouw en Wouwse Plantage.

Volgens de stichting wordt het voornemen tot sluiting vooraf besproken met de huisartsen, medewerkers, patiënten en samenwerkende partners, zoals het ziekenhuis. Als er knopen worden doorgehakt, worden ook de betreffende gemeenten geïnformeerd.

Politiek

Bij de Roosendaalse politiek heeft het voornemen van Stichting Huisartsenposten West-Brabant kwaad bloed gezet. CDA-raadsleden Robert Breedveld en René van Ginderen hebben inmiddels raadsvragen gesteld.

Volgens de twee is het onbestaanbaar dat een stad met bijna 80.000 inwoners mogelijk verstoken blijft van een eigen huisartsenpost.

"Wij vinden de post een basisvoorziening voor onze gemeente. Goed bereikbare zorg is zeer belangrijk", benadrukken Breedveld en Van Ginderen.

Zij wijzen er op dat eerder al de mogelijkheid om te bevallen in het Roosendaalse ziekenhuis is verdwenen. Het verdwijnen van de huisartsenzorg in de avonden, nachten en weekenden zou mogelijk een opmaat betekenen naar het uiteindelijk verdwijnen van de gehele Spoedeisende Hulp naar Bergen op Zoom.

Het CDA vraagt het college of zij in gesprek willen treden met Stichting Huisartsenposten West-Brabant om zich hard te maken voor het behoud van de Roosendaalse post.

Tip de redactie